hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Saborska (ne)povjerenstva

31.03.2005.

Prvo je u rujnu pošle godine oporba okonèala dugo toplo ljeto zahtjevom za parlamentarni pretres stand by aranžmana s MMF-om. Misteriozni dokument sadržavao je, tvrdili su, prve najave ukidanja poreznih olakšica, limitiranja rasta plaæa, ubrzane prodaje obiteljskog srebra i pregršt ostalih "trièarija" koje obiènom èovjeku život mogu znaèiti. Odmah je uslijedio odgovor. HDZ je predložio osnivanje istražnog povjerenstva za "Viktor Lenac", brodogradilište koje je propa(da)lo uz takt fanfara državnih jamstava Raèanove vlade.
Afera "Imostroj" otvora novu frontu, pa je oporba zatražila smjenu Miomira Žužula. Da ne ostane dužan, Sanader uzvraæa povjerenstvom koje bi istražilo poslovne marifetluke Radimira Èaèiæa i Zlatka Tomèiæa u vrijeme dok su, kao visoki državni dužnosnici, bili u poziciji sami sebi namještati unosne poslove. HNS je vratio lopticu zahtjevom za parlamentarnu istragu biznis-avantura dvojca Sanader-Žužul, ujedinjena oporba na èelu sa SDP-om tražila je povjerenstvo zbog sluèaja Puljiz, sam Èaèiæ obrazlagao je potrebu osnutka povjerenstva za dodjelu koncesije za treæu GSM mrežu, u igru se ukljuèio i HSP sa zahtjevom za istragu o transkriptu s Brijuna koji je iz Ureda predsjednika "odcurio" u Haag ... Rat povjerenstvima mogao je poèeti.
Sve što se poslije dogaðalo pokazalo je svu krhkost ove institucije u zemlji u kojoj je izostanak demokratskih uzusa trajna anomalija. HDZ je glatko odbio oporbene, a izglasao samo svoje zahtjeve, šetajuæi punih 6 mjeseci udarnim televizijskim minutama i stranicama dnevnih novina detalje poslovnog rezona kojim je Damir Vrhovnik vodio rijeèko brodogradilište. A onda je uslijedio dan nakon Uskrsnog ponedjeljka. Èetiri èlana vladajuæe veæine — Krunoslav Markovinoviæ, Ivan Vuèiæ, Emil Tomljanoviæ i Frano Piploviæ — odbila su doæi na sjednicu Istražnog povjerenstva o poslovanju Èaèiæevih i Tomèiæevih tvrtki. Pisana ispriènica koju su dostavili nije navela iole konkretniji razlog: jedan od njih je u vrijeme kada je predsjednik Povjerenstva Staziæ zbog nedostatka kvoruma raspuštao svoje oporbene kolege èak i fizièki bio u Saboru, drugi je sa župljanima obilazio Rim, treæi goropadio o komunistima èije je vrijeme jednom za svagda prošlo, a èetvrti obrazlagao da preko uskrsnih blagdana nije stigao pogledati dokumente.
Politièka burleska koja više nikomu u ovoj zemlji nije smiješna, instituciju saborskog istražnog povjerenstva svodi u ring najprizemnijeg politièkog obraèuna u kojemu vladajuæa veæina bira i suce i igraèe. A na meè, ako joj se kojim sluèajem ne sviða termin, uopæe ne doðe ...

Povratak

AKTUALNO