hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Fininvest prodaje udio u Mediasetu

14.04.2005.

Berlusconi æe time smanjiti obiteljsku kontrolu nad 50,1 posto dionica Mediaseta. Fininvest æe nakon prodaje dionica biti vlasnik ukupno 34,4 posto dionica Mediaseta koji upravlja s tri popularna televizijska mreže Canale 5, Italia 1 i Rete 4, i nekoliko pretplatnièkih kanala te je ujedno najoštriji konkurent državnoj televiziji RAI u sklopu koje su takoðer tri televizijska kanala.

U službenom priopæenju Fininvesta piše da æe tvrtka zahvaljujuæi prodaji dionica biti u moguænosti otplatiti sve dugove, te da æe biti spremna za eventualna nova ulaganja.

Veæ se dugo nagaðalo oko smanjenja Fininvestova udjela u Mediasetu nakon što se premijer Berlusconi našao pod oštrim kritikama talijanske oporbe koja je tvrdila da vlasništvo nad snažnim medijskim koncernom predstavlja sukob interesa za šefa vlade. Naime, zahvaljujuæi premijerskoj funkciji Berlusconi takoðer ima utjecaja i nad državnom televizijom RAI, buduæi da vlada imenuje upravu.

“U pitanju je sukob interesa”, kazao je Paolo Wenk, struènjak u milanskoj banci Banco di Sardegna. “Ako Berlusconi smanji svoj vlasnièki udio u Mediasetu, ne može biti predmet napada od strane opozicije, a to znaèi da kontrolira medije”.

Na osnovu podataka o gledanosti i prodaje oglasnoga prostora Mediaset i RAI zajednièki kontroliraju oko 90 posto televizijskog tržišta u Italiji. Tijekom prošle godine vrijednost dionica Mediaseta oštro je pala zbog spekulacija da æe Berlusconi smanjiti vlasnièki udio kako bi osnažio svoju politièku poziciju, tvrde analitièari.

Situacija je pritom postala ozbiljnija nakon što je Berlusconijeva stranka desnoga centra Forza Italia izgubila na regionalnim izborima poèetkom travnja, a poznato je da se sljedeæe godine održavaju talijanski nacionalni izbori.

Povratak

AKTUALNO