hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Jarnjak naredio novu istragu sluèaja Puljiz

22.04.2005.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak dao je nalog Vijeæu za civilni nadzor tajnih službi za novu istragu sluèaja Helene Puljiz i Protuobavještajne agencije, nakon što je tjednik Globus u novom broju objavio informaciju da ipak postoji snimka i transkript saslušanja novinarke Puljiz u listopadu prošle godine.
Nakon što je ta informacija prodrla u javnost, pokrenuta je opsežna istraga koja je na kraju dovela do smjene ravnatelja Joška Podbevšeka. Tada se tvrdilo da petosatno ispitivanje nije snimano, niti su napravljene zabilješke kako propisuje pravilnik o djelovanju POA-e. Globus objavljuje informaciju da zapisnik postoji, ali ne donosi njegov faksimil, veæ se samo koristi preprièanim sadržajem svog izvora u POA-i.
U njemu se otkrivaju neki detalji koji oslobaðaju agente POA-e od odgovornosti: novinarka Puljiz navodno nije bila maltretirana, dobrovoljno je razgovarala, nije joj se prijetilo, ni ucjenjivalo, a nije se ni kompromitirao novinarkin privatni život. Razgovor nije trajao pet, nego samo tri sata. Glavna tema nije bio predsjednik Stjepan Mesiæ, nego njegov bivši savjetnik Željko Bagiæ.
Saborski Odbor za nacionalnu sigurnost zakljuèio je nakon afere da su novinarki Puljiz prekršena ljudska prava, a zbog svega na kraju je, unatoè protivljenju premijera Ive Sanadera, smijenjen i ravnatelj Podbevšek. Novinari su tada odnijeli pobjedu. Nalogom za novu istragu sve to moglo bi pasti u vodu.
Novinarka Helena Puljiz nakon Jarnjakove objave rezignirano zakljuèuje da je rijeè o "prljavoj podvali poražene tajne službe kojoj je Globus od poèetka glasnogovornik".
"Potez tog medija me ne èudi jer su oni jedini tvrdili da Podbevšek neæe biti smijenjen, a èinjenica je da i napad dolazi iz EPH, tvrtke u kojoj sam osnovala sindikat i kojoj sam dala otkaz zbog maltretiranja i cenzure", izjavila je Puljiz u srijedu na T-portalu, dodavši kako više ne zna kako bi se zaštitila osim da promijeni državljanstvo. Ako istraga doista ponovno krene, poèet æe novo prepucavanje novinara i tajnih službi, kao i Predsjednika države i Vlade, buduæi da je upravo na tom sluèaju Mesiæ odnio pobjedu nad Sanaderom prisilivši ga da supotpiše razrješenje Joška Podbevšeka.

T. KLAUŠKI

Povratak

AKTUALNO