hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Prokletstvo tromeðe

23.04.2005.

Hrvatski èasnièki zbor Grada Rijeke uprilièio je juèer u dvorani Euroherca predstavljanje romana »Prokletstvo tromeðe« brigadira Ivice Nekiæa, kojeg su uz autora predstavili književni kritièar i novinar Novog lista Marinko Krmpotiæ dok je ulomke iz djela èitao umirovljeni èasnik Nikica Oreškoviæ.
    Prema rijeèima Krmpotiæa, roman prvijenac Ivice Nekiæa, jednog od bivših zapovjednika 111. brigade HV-a, spada meðu najbolja književna djela suvremene ratne hrvatske književnosti u kojem autor ne opisuje samo svoja sjeæanja iz Domovinskog rata veæ primarno želi reæi što je balkanske narode kroz povijest, a posebno u 90-ima, natjeralo na meðusobno krvoproliæe.
    – Osim što opisuje raspoloženje zaluðenosti Srba u Krajini, autor realno prikazuje stanje hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata, unoseæi u radnju izmišljene likove, izmeðu kojih se istièu Hrvat Mirko Babiæ i Srbin Nikola Babiæ, dvojica prijatelja koji se u ratu nalaze na suprotnim stranama ali si meðusobno pomažu, èime Nekiæ naglašava povezanost izmeðu ova dva naroda ali i neprestane sukobe, rekao je Krmpotiæ dodavši kako roman završava pesimizmom o krvavoj, prokletoj tromeði.
    Kako je na kraju poruèio sam autor, treba vjerovati u lijepše i bolje sutra, ali i biti spreman na sve što ono donosi.

Povratak

AKTUALNO