hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Papa novinarima na èetiri jezika

24.04.2005.

"Zahvaljujuæi vašem poslu, tijekom proteklih tjedana pozornost cijeloga svijeta bila je usmjerena prema Bazilici i Trgu sv. Petra. Gospodin vam na tome zahvaljuje", rekao je papa Benedikt XVI. na susretu s novinarima u dvorani Pavla VI., gdje je bilo oko 5000 predstavnika medija iz cijeloga svijeta i djelatnika društvenog komuniciranja.

Pljesak i poklici
Novinari su ulazak Benedikta XVI. u dvoranu pozdravili burnim pljeskom i poklicima. Papa je zahvalio novinarima na njihovu radu i rekao da su mediji promijenili odnose s Crkvom u svijetu. To su veæ uèinili tijekom pontifikata Ivana Pavla II. i na odluèan su naèin pridonijeli širenju evanðelja, što je zapoèeto još nakon Drugog vatikanskog koncila, te æe se taj trend nastaviti i tijekom pontifikata Benedikta XVI.

Papu je u ime novinara pozdravio mons. John Patrick Foley, predsjednik Papinskog vijeæa društvenog komuniciranja. Papa je najprije govorio na talijanskom, zatim na engleskom, francuskom i materinskom njemaèkom, a govor je zakljuèio na talijanskom jeziku. Vidjelo se da odlièno barata svim jezicima i da æe se, kao i Ivan Pavao II., tijekom svojih obraæanja služiti razlièitim jezicima. Stil obraæanja bit æe nešto drukèiji od onoga koji je imao Ivan Pavao II. Audijencija za novinare trajala je 16 minuta, a papa se nije zadržavao da bi primio pojedine novinare, oèito držeæi da su svi istoga ranga. U ime novinara papi je ruku poljubio mons. Foley.

Ravno na pozornicu
Nijedan od civila nije došao papi poljubiti ruku, veæ samo nekoliko biskupa koji su s njime bili na pozornici dvorane Pavla VI. Benedikt XVI. nije ušao u dvoranu da bi se pozdravljao s novinarima u prvim redovima, veæ je jednostavno ušao izravno na pozornicu.

Dakle, stil je drukèiji, ali to ne znaèi da ne postoji odreðeni osjeæaj za komunikaciju s masom i da Benedikt XVI. neæe znati prigrliti i voditi mase. No, to æe se vidjeti veæ danas, tijekom inauguracijske mise kojom i službeno poèinje pontifikat Benedikta XVI. i na koju æe stiæi, kako je rekao šef talijanske civilne zaštite Guido Bertolaso, oko 500.000 vjernika i 140 meðunarodnih delegacija, meðu kojima 36 šefova država i vlada.

Povratak

AKTUALNO