hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Papa zahvaljuje novinarima

24.04.2005.

Papa Benedikt XVI. primio je juèer u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu novinare i zahvalio im na njihovu radu tijekom proteklih dana kada je cijeli svijet gledao prema Bazilici i Trgu svetog Petra i Svetoj stolici u Rimu. »Zahvaljujuæi vašem radu, u tijeku više tjedana pažnja cijeloga svijeta je bila usmjerena prema Svetom Petru. Gospodin vam zahvaljuje«, rekao je Benedikt XVI. novinarima koji su ulazak Pape pozdravili gromoglasnim pljeskom. Više od 5.000 osoba je doèekalo novoga Papu.
U ime novinara Papu je pozdravio msgr. John Patrick Foley, predsjednik Papinskog vijeæa za društveno komuniciranje. »Mediji su promijenili odnose sa Crkvom u cijelome svijetu« rekao je Papa i objasnio kako su veæ tijekom pontifikata Ivana Pavla II. tisak i sredstva komuniciranja pridonijeli širenju evanðelja i upoznavanja sa djelovanjem Crkve. Ta je tendencija zapoèeta s II. Vatikanskim koncilom i Benedikt XVI. je najavio da æe nastaviti tim putem. Papa je najprije govorio na talijanskom, pa na engleskome, zatim ferancuskom i njegovom njemaèkom, da bi opet zakljuèio na talijanskom jeziku.
Susret s novinarima je trajao dosta kratko - oko 16 minuta, ali je bio intenzivan i znakovit, odnosno moglo se vidjeti kako æe i u buduæe novi Papa imati odnose s javnošæu i kako æe se obraæati masama. U nedjelju u 10 sati na Trgu Svetog Petra održat æe se inauguralna misa kojom æe se i službeno zapoèeti pontifikat Benedikta XVI.

Povratak

AKTUALNO