hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Papino hvala i poruka novinarima

25.04.2005.

Hvala - jednostavna rijeè koju je papa Benedikt XVI. izrekao u subotu pred èetiri tisuæe novinara iz cijeloga svijeta, pokazuje da još postoji krupna razlika izmeðu surovog svijeta politike i duhovnog života koji prožima Svetu Stolicu. Novinari gotovo i ne pamte da ih je neki politièar primio i zahvalio im na njihovu radu. Pogotovo ne na samom poèetku zajednièkog posla. I to tako srdaèno, spontano i toplo, kao što je to uèinio Papa i, što je svakako važno, odmah nakon prijama kardinala. Papa je jasno rekao koliko je važan i znaèajan rad novinara u današnjem društvu i koliko je važna suradnja svih kako bi informacije koje krenu u svijet bile objektivne i toène. Novinarstvo se u svijetu sve više podcjenjuje i politièari novinare trebaju samo onda kad im je važna vlastita promocija. Rijetki su oni koji shvaæaju važnost medija, njihovu snagu, ali i zamke.
Papa je održao veliku lekciju svjetovnim voðama. Taj izniman èovjek, fascinantne biografije, više od mnogih predsjednika i premijera, ministara i stranaèkih funkcionara pokazao je koliko razumije današnje vrijeme i izazove buduænosti. Novinarstvo nije jednosmjerna ulica, i važno je da i oni koji daju informacije i oni koji ih obraðuju shvate da je najvažnije da krajnji korisnik dozna istinu. Papa, za koga mnogi nepravedno tvrde da je konzervativan i èovjek prošlog vremena, pokazao je ne samo da nije konzervativan nego da mu mnogi »progresivci« ostaju daleko iza leða.
Sveta Stolica posljednja je èetiri tjedna dokazala da se sve može sjajno organizirati, unatoè neviðenom medijskom zanimanju i pravoj invaziji novinara na Vatikan. Pravodobna i toèna informacija, »garnirana« toènom kolièinom atraktivnosti koja treba novinarima, u pravo vrijeme »za prva izdanja«, sjajan su primjer kako vatikanski struènjaci za medije funkcioniraju daleko bolje i efikasnije od sliènih svjetovnih službi. Iako je Vatikan posljednjih dana izgledao kao da proživljava »invaziju«, s bijelim šatorima na okolnim brežuljcima u kojima su bili televizijski snimatelji, sve je prošlo zadovoljavajuæe i za medijske kuæe, ali i za dostojanstvo mjesta na kojem su se odigravali povijesni dogaðaji.
Papa Benedikt XVI. i mediji poèeli su uspješnu suradnju, a na njegovo »Hvala, novinarima« oni su mu odgovorili burnim pljeskom koji svjetovni voðe od novinara nikad nisu èuli.
Više od svega, meðutim, važne su Papine poruke novinarima: poštujmo dignitet ljudi.

Povratak

AKTUALNO