hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Polanèec: Veæi dio HUP-a ne stoji iza Tedeschijevih rijeèi

26.04.2005.

Veæina èlanova Hrvatske udruge poslodavaca ne stoji iza rijeèi svoga predsjednika Emila Tedeschija, ocijenio je u ponedjeljak potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Damir Polanèec.
»U posljednjih nekoliko dana dobili smo više poziva èlanova Izvršnog odbora HUP-a, u kojima se oni ograðuju od stavova koje je iznio njihov predsjednik Tedeschi«, istaknuo je Polanèec. Dodao je i kako je sam Tedeschi nazvao Vladu i isprièao se zbog svojih istupa.
Potpredsjednik Vlade tvrdi da se na sastanku s Izvršnim odborom HUP-a ni jednom rijeèju nije spomenulo pitanje reforme financiranja Hrvatske gospodarske komore i èlanstva ministara u nadzornim odborima. Stoga je, tvrdi, ostao iznenaðen kada su ta pitanja otvorena na konferenciji za novinare. Polanèecov je stav da je to bilo neprofesionalno, a objašnjenje za to on nalazi u »Tedeschijevu neiskustvu i želji da privuèe medijsku pozornost«.
»Uloga HUP-a je da bude partner u kreiranju politike Gospodarsko-socijalnog vijeæa i da se bavi sklapanjem granskih kolektivnih ugovora i pregovorima sa sindikatima. No, oni to sada oèito stavljaju u drugi plan«, ocijenio je Polanèec. Naglasio je kako nije siguran koliko HUP u ovom trenutku ima èlanova i koliki dio gospodarstva predstavlja, zbog èega bi, kaže, volio vidjeti podatke o njihovoj reprezentativnosti. Stoga æe Vlada otvoriti razgovore i s drugim udrugama poslodavaca, poruèio je Polanèec.
Potpredsjednik Vlade osvrnuo se i na ocjene predsjednika Stjepana Mesiæa o stanju u hrvatskom gospodarstvu. Naglasivši kako su makroekonomski pokazatelji dobri, Polanèec je ustvrdio da su Mesiæa njegovi savjetnici krivo informirali. Kao jedan od za Vladu pozitivnih pokazatelja pritom je istaknuo rast pokrivenosti uvoza izvozom.
Potpredsjednik Vlade je najavio i skori završetak prodaje Slobodne Dalmacije Europapress Holdingu. Prema njegovim rijeèima, potpisivanje ugovora o prodaji Slobodne može se oèekivati za 10 do 15 dana. Dodao je kako su sve kljuène brojke iz prve ponude EPH za preuzimanje Slobodne ostale nepromijenjene. Neslužbene informacije govore, pak, da je prijedlog ugovora izmijenjen u segmentu tehnièko-tehnoloških ulaganja. Polanèec je istaknuo i da æe se u drugoj polovici godine provesti privatizacije od kojih Vlada namjerava namaknuti planirane prihode od privatizacije u iznosu od oko 4,5 milijardi kuna. Odbacio je, meðutim, medijske tvrdnje da Vlada priprema izmjene Zakona o privatizaciji Ine, kao i spekulacije o moguænosti izravne prodaje dodatnih 15 posto dionica hrvatske naftne kompanije Molu.

Povratak

AKTUALNO