hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Objektivom fotoaparata 'Uoèi Bljeska'

30.04.2005.

SISAK - Veæ je postala tradicija da fotoreporteri novinskih redakcija u Sisaèko-moslavaèkoj županiji prirede svoju godišnju izložbu. Ovaj im je put vrata otvorio sisaèki Gradski muzej, koji je izložbu pripremio u povodu desete obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak, u kojoj je osloboðen i velik dio županije.

Osam fotoreportera, meðu kojima su ponovno bili najzastupljeniji veèernjakovci, odabralo je po pet svojih uspjelijih fotografija, od kojih je veæina bila objavljena. U cjelini gledano, fotografije su visokih estetskih i dokumentaristièki vrijednsoti i ne bi ih se posramila ni jedna ugledna svjetska novinska redakcija.

Novinarima su na odzivu zahvalili ravnateljica Muzeja Spomenka Juriæ i kustos Ivica Valent, a glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva Mario Bošnjak nadahnut izloženim radovima ponovio je veæ poznatu èinjenicu da dobra fotografija govori više od tisuæu rijeèi.

- Dobroj fotografiji tekst daje samo kontekst. Fotoreporter inaèe služi trenutku, ali za neke fotografije, kako se vidi, treba i srca i duše - dodao je Bošnjak.

Otvarajuæi izložbu, sisaèki gradonaèelnik Dinko Pintariæ napomenuo je da fotografije mnogo govore i o samim autorima. Svim je autorima zahvalio što æe svojim radovima ostaviti uspomenu na jedno vrijeme.

Svoje su radove izložili Nikola Èutuk, Željko Gašpareviæ, Vladimir Jurišiæ i Miroslav Šantek, suradnici Veèernjeg lista, Miroslav Kiš, Mroslav Arbutina i Robert Frkoviæ iz Jutarnjeg lista te Damir Pintariæ iz Novog sisaèkog tjednika. Dio izložbe nazvane Uoèi Bljeska ratne su fotografije Željka Gašpareviæa, koji je i sam kao dragovoljac Domovinskog rata sudjelovao u vojno-redarstvenoj akciji.

Taj djelatnik novljanskog Puèkog otvorenog uèilišta, kao pripadnik 125. domobranske pukovnije Novske svojom je kamerom zabilježio mnoge trenutke iz Domovinskog rata, a posebno ratne operacije Prve gardijske brigade Tigrovi na više bojišta. Gašparoviæ je osobno podsjetio na Bljesak i bio vodiè na svojoj izložbi.

Povratak

AKTUALNO