hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Pet minuta prosvjeda

02.05.2005.

Na Svjetski dan slobode medija u utorak, 3. svibnja, održat æe se tradicionalna akcija »Pet minuta gromoglasne tišine« u organizaciji Sindikata novinara Hrvatske (SNH) koji ovogodišnjom akcijom želi ukazati na nužnost ureðivanja prava novinara i medijskih radnika nacionalnim kolektivnim ugovorom o kojemu se veæ dvije godine pregovara s udrugama poslodavaca.
    SNH poziva sve novinare i medijske radnike da u utorak od 11,55 do 12 sati prekinu s radom i prosvjeduju na radnim mjestima. Iz SNH pozivaju novinare da se odazovu šestoj po redu akciji kako bi, meðu ostalim, dali podršku pregovaraèkom odboru sindikata koji od svibnja 2003. pregovara s udrugama poslodavaca o nacionalnom kolektivnom ugovoru.
    U proglasu se upozorava da prava novinara podjednako krše neki domaæi, ali i strani vlasnici medija koji primjenjuju dvostruke standarde jer u matiènim zemljama poštuju zakonodavstvo, kolektivne ugovore i prava radnika, a u Hrvatskoj to ne žele. Poslodavce se proziva i zbog odbijanja bilo kakvih prava stalnim honorarnim suradnicima, od koji neki i desetak godina rade bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. (Hina)


Povratak

AKTUALNO
Priručnik: Sloboda izražavanja, Zakon o medijima i novinarska kleveta
Unaprjeđivanje kvalitete visokog obrazovanja uz primjenu HKO-a
Zakon o medijima i drugi zakoni
Nagrade
HND Newsletter

Agencija za elektroničke medije

International Federation of
Journalists

European Federation of
Journalists

Committee to Protect Journalists

Reporters without Borders

SEEMO

Article 19

IT support by IDE3 IT