hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zbog nagrade Silviji Luks iz HND-a istupilo 19 novinara HTV-a

04.05.2005.

Silvija Luks
ZAGREB - Nezadovoljni radom Hrvatskog novinarskog društva (HND), posebice odlukama o ovogodišnjim dobitnicima novinarskih nagrada, 19 novinara HTV-a istupilo je danas iz HND-a u kojemu smatraju da je ta odluka ishitrena.

Novinare HTV-a, koji kažu da njihovo nezadovoljstvo radom HND-a traje veæ poduže, posebno je zatekla odluka da se nagrada za najbolji televizijski intervju u 2004. dodijeli Silviji Luks.

Nagrada se tako dodjeljuje novinarki zbog koje se vodstvo naše kuæe iste godine, prvi put u povijesti, moralo isprièati gledateljstvu zbog neprofesionalizma, stoji u priopæenju 19 HTV-ovih novinara informativnog programa. Oni smatraju da nije jasno po kojemu kriteriju je birana Komisija za dodjelu nagrada jer, kako kažu, za razliku od dosadašnje prakse, lanjski laureati nisu bili èlanovi Komisije.

Novinari HTV-a, meðu kojima je i predsjednik tamošnjeg ogranka HND-a Stipe Alfier, kažu da istupanjem iz èlanstva prosvjeduju protiv društva koje se sve više ponaša kao privatna, a ne profesionalna strukovna udruga.

Alfier je za Hinu izjavio kako njegovo istupanje iz HND-a nema nikakve veze s dužnošæu predsjednika ogranka, nego je rijeè o "nagomilanom nezadovoljstvu i pokušaju da se napokon nešto pokrene u društvu".

Vodstvo HND-a smatra da je odluka HTV-ovih novinara ishitrena i poziva ih da ju preispitaju, te da kroz ogranke i zborove konkretiziraju spomenuto nezadovoljstvo radom HND-a kako bi se "nepotrebno stvorene nesporazume uoèi dodjele nagrada zajednièki raspravili i riješili", izjavio je Hini potpredsjednik HND-a Luko Brailo.

Objasnio je da je o prijedlog za dodjelu nagrade Silviji Luks raspravljala sedmeroèlana Komisija u èijem su sastavu iskusni televizijski novinari i djelatnici, od kojih su èetvoro s HTV-a, a meðu njima i predsjednik Komisije Ante Granik. Komisiju je imenovao Središnji odbor HND-a, što je objavljeno zajedno s pozivom za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrada, a na što strukovno organizirani novinari s HTV-a nisu reagirali, tvrdi Brailo.

Svi ocjenjivaèki sudovi HND-a su autonomni u svom radu, pa tako i Komisija za dodjelu novinarskih nagrada za televizijski medij, te se vodstvo HND-a ne može miješati u njihov rad i odluke, kazao je potpredsjednik HND-a Luko Brailo, odbacivši kvalifikacije da je HND postao privatna, a ne strukovna udruga.

Prozvana novinarka Silvija Luks na dodijeli HND-ovih godišnjih nagrada u Novinarskom domu kratko je komentirala kako se HTV nije morala isprièavati zbog intervjua s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte za koji joj je danas uruèena nagrada. "Osim toga, HTV se ionako isprièavao zbog svojih, a ne mojih pogrešaka", zakljuèila je Silvija Luks.

(Hina)

Povratak

AKTUALNO