hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

EPH æe Slobodnu platiti manje nego što je ponudio

19.05.2005.

Upravni odbor Zavoda za privatizaciju u petak æe raspravljati o prodaji Slobodne Dalmacije Europapress holdingu. Rasprava æe biti tek formalnost: prodaja je veæ ugovorena, a cijena od ukupno 535,4 milijuna kuna, koju je EPH ponudio lani, nije istovjetna onome na što æe EPH u konaènici platiti. Naime, u kuloarima se spominje zamjetno manji iznos.

Premoæ u distribuciji
O prodaji Slobodne Dalmacije javnost zna malo detalja, iako je rijeè o dugotrajnim pregovorima i važnoj medijskoj transakciji. Veèernjakov izvor, blizak vrhu EPH, potvdio je kako se ukupna cijena transakcije razlikuje od najave iz ožujka 2004.
Navodno, dubinske analize poslovanja splitskog dnevnika pokazale su velike financijske rupe, pa je vodstvo EPH zatražilo rušenje cijene temeljem koje je država donjela konaènu odluku o prodaji. Vrijednost dionica nije umanjivana, ali je umanjena vrijednost investicija: otvaranje novih radnih mjesta, investicije u opremu...
O razlici zadnje EPH-ove ponude i ponude iz ožujka prošle godine izvještava i tjednik Nacional: bliski suradnici Ive Sanadera veæ tjedanima sugeriraju da se natjeèaj poništi i time obustavi prodaja Slobodne Dalmacije u korist EPH.
Istodobno, Vedran Kukavica, glasnogovornik Fonda za privatizaciju, koji raspolaže dionicama Slobodne, tvrdi kako se iznosi prve i aktualne ponude ne razlikuju u mnogome.

Vlada bez bonusa
 Sve je onako kako je bilo u ožujku prošle godine, osim što kupac neæe isplatiti bonus Vladi koji je naveden u ponudi te uvjetovan realizacijom kupoprodaje u roku šest mjeseci. Usto, mislim da je smanjena i cijena ulaganja u opremu: EPH je, koliko mi je poznato, uspio nabaviti jeftinije strojeve  kaže Kukavica.
Spomenuti bonus u ponudi od 21. ožujka 2004.odreðen je u iznosu  55,4 milijuna kuna, èiju bi isplatu država ostvarila da je prodaja paketa dionica realizirana najkasnije šest mjeseci od donošenja odluke o prihvaæanju ponude. Zbog znaèajne uštede na kupnji splitskog dnevnika, EPH je, doznajemo, dobio podršku njemaèkog partnera Westedeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), koji se je u prvotnoj ponudi EPH distancirao od najavljene akvizicije. Smatrali su, naime, da je ponuðena cijena previsoka.
Detalji oko prodaje Slobodne Dalmacije, cijena i uvjeti kupnje, javnosti æe biti æe poznati tek u petak, nakon što dugo pripremana akvizicija Europapress holdinga bude u potpunosti realizirana.

Povratak

AKTUALNO