hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Zlatna penkala« za 28 stranih novinara

22.05.2005.

Dvojici novinara uruèene su i posebne nagrade »Zlatna penkala Grand prix«

"Novinari

ZAGREB -

Nagrade Hrvatske turistièke zajednice »Zlatna penkala« za 28 stranih turistièkih novinara iz 16 zemalja, koji su svojim objavljenim medijskim prilozima pridonijeli promidžbi hrvatskog turizma u zemljama iz kojih dolaze, uruèene su u petak na posebnoj sveèanosti u Ilirskoj dvorani Narodnog doma u Zagrebu.
Nagrade, koje su ove godine dodijeljene prvi put, novinarima su uruèili potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polanèec, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta te direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Buliæ.
Polanèec je u ime hrvatskog premijera i Vlade zahvalio novinarima i èestitao im na nagradama i na prilozima koje su pisali o Hrvatskoj, dodavši da su »oni Hrvatsku gledali i doživjeli srcem« te time pridonijeli razvoju njezina turizma. Istaknuo je da se od hrvatskog turizma, strateške gospodarske grane, oèekuje mnogo.
- Želimo što prije dovršiti proces privatizacije u turizmu i od Hrvatske napraviti najbolju svjetsku turistièku destinaciju na temelju održivog razvoja, rekao je Polanèec te dodao da Hrvatska može biti ponosna na svoje turistièke rezultate, pogotovo u situaciji kada je veæina europskih zemalja u recesiji.
Ministar Kalmeta je pak rekao da i njegovo ministarstvo nastoji što više uèiniti za turizam ulaganjima u infrastrukturu i novim sadržajima u ponudi.
Nagrade je HTZ ustanovio da bi se na taj naèin zahvalio stranim novinarima na brojnim afirmativnim tekstovima, televizijskim i radijskim reportažama o Hrvatskoj i njezinu turizmu. Strane su novinare za nagrade nominirali direktori 18 inozemnih predstavništava i ispostava HTZ-a.
Dvojici od tih novinara uruèene su i posebne nagrade »Zlatna penkala Grand prix«, i to njemaèkom novinaru Uweu Rascheu, za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u inozemstvu prošle godine (za tekst na 20 stranica u magazinu »Geo saison« pod nazivom »Die schöne Adria«/«Lijepi Jadran«) te francuskom novinaru Patricku de Carolisu za najbolji TV materijal (za specijalno izdanje emisije »Des Racines et des Ailes« iz Dubrovnika emitiranu na francuskoj televiziji).
Ostali su novinari dobili priznanja »Zlatna penkala«, i to iz Italije novinari Sergio Paini, Franco Teruzzi i fotograf Fausto Giaccone te TV režiser Danio Spaccapeli. Iz Francuske je nagraðena novinarka Sophie Maslovitch, iz Maðarske Kata Losonci, a iz Velike Britanije David Wickers. Iz Njemaèke su nagraðeni novinari Eckart Diezemann, Cornelia Volk i Ingo Dubinski, dok je iz Slovaèke to priznanje dobio L'ubomir Motyèka. Iz Belgije su nagraðeni publicist Daniel Steevens te novinar Paul Jambers.
Iz SAD-a dobitnik je Jason Cochran, iz Poljske Elzbieta i Andrzej Lisowscy, iz Švicarske Jean-Claude Reamy, iz Rusije Marina Velikanova, iz Austrije Uwe Mauch i Hans Jöchler. Iz Èeške su nagraðeni novinari Bohuslav Borovièka te František Karvanek, iz Švedske Magnus Västerbro, iz Slovenije Sašo Meden i Štefan Celec te iz Nizozemske Thom Olink. (Hina)

Povratak

AKTUALNO