hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Slobodna dalmacija prodana EPH-u, Hotel Marjan Kerumu

21.05.2005.

Više od godinu dana nakon što su otvorene ponude za kupnju Slobodne Dalmacije, Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju prihvatio je u petak konaènu ponudu Europaress holdinga koji æe nakon skupštine u lipnju postati i veæinski vlasnik splitskog dnevnika.
Kako je ustvrdio predsjednik UO HFP-a Damir Polanèec, prihvaæena ponuda razlikuje se od one otvorene prije godinu dana samo u tome što æe država ostati bez 55,48 milijuna kuna bonusa, koji je EPH nudio ako se u roku od šest mjeseci od otvaranja ponude sazove skupština, provede dokapitalizacija te riješe formalnosti s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, što je, kazao je Polanèec, bio nerealan rok.
EPH æe za 34,63 posto dionica Slobodne Dalmacije platiti 24,51 milijun kuna, a u prvoj fazi dokapitalizirat æe tvrtku sa 83,45 milijuna kuna, što je iznos namijenjen novoj tiskari, oko èega su se pojavile prièe da æe se zapravo kupiti polovna. Dokapitalizaciju, kojom æe EPH steæi nešto više od 70 posto temeljnog kapitala Slobodne, treba potvrditi skupština sazvana za 6. lipnja. U drugoj fazi EPH bi dokapitalizirao Slobodnu sa još 271,75 milijuna kuna, od èega je 120 milijuna kuna namijenjeno financijskom restrukturiranju, 40 milijuna kuna novim izdavaèkim projektima, a 112 milijuna kuna za tehnièko-tehnološku obnovu. Zbrojeno, EPH za dionice i dokapitalizaciju Slobodne Dalmaciju plaæa ukupno 379,71 milijun kuna. Inaèe, prvotna ponuda je sa spomenutim bonusom državi i obeæanim poveæanjem plaæa zaposlenicima (100 milijuna kuna više nego što je Slobodna dotad planirala za plaæe) dosezala ukupno 535 kuna. Sada je, kako su kazali u Fondu, EPH obeæao poveæati ukupni iznos plaæa postojeæih zaposlenika za tri milijuna kuna, odnosno za pet posto od 1. sijeènja 2006. pa se èini da se u ovom dijelu prvotna i prihvaæena ponuda baš i ne poklapaju, no to nije bilo moguæe provjeriti u petak. EPH æe zadržati svih 686 zaposlenih i zaposliti još 70.
Meðutim, kazao je Polanèec, još je jedna prepreka do konaène privatizacije Slobodne. Naime, u odluci prošle Vlade iz listopada 2003. potkrala se tehnièka greška koja bi se trebala rašèistiti u sljedeæih 20-ak dana: navedeno je da æe se zaposlenicima prenijeti 25 posto temeljnog kapitala Slobodne iz portfelja HFP-a, ali je pritom naveden broj dionica koji ne odgovara udjelu od 25 posto. Nakon što je ponuda EPH prihvaæena, odluku još mora potvrditi Vlada, kako se oèekuje u sljedeæih 14 dana. Po potpisu ugovora s HFP-om, pojasnio je Polanèec, EPH prema odluci Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ima rok od šest mjeseci da izaðe iz vlasnièke strukture Tiska. Ne uèini li to, u sljedeæa tri mjeseca mora izaæi iz vlasništva u Distri pressu, odnosno, reèeno je, može birati iz koje æe tvrtke iziæi.
Novi vlasnik splitskog Adritica, u sklopu kojeg je Hotel Marjan, bit æe Željko Kerum, odnosno njegova tvrtka Neva Kerum, odluèio je UO HFP-a. Kerum je za 87,83 posto Adriatica ponudio 170 milijuna kuna (trostruko više od poèetne cijene), te je od devet pristiglih njegova ponuda bez dvoumljenja proglašena najboljom. Kerum æe u hotel uložiti 190 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Nives Matijeviæ

Povratak

AKTUALNO