hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Kralj ulice« - novine za ljubljanske beskuænike

10.06.2005.

U Ljubljani, prema procjenama humanitarnih organizacija, na ulici živi oko 300 »beskuænika«, ljudi bez prihoda i stana, a u srijedu su dobili i novine koje bi trebale pripomoæi njihovoj socijalnoj rehabilitaciji. Nulti, odnosno pilotski broj lista »Kralj ulice« tiskan je u 800 primjeraka i prodaje se za 200 slovenskih tolara.
- Ne želimo beskuænike pretvarati u radoholièare, nego otvaramo mala vrata da bismo im popravili kvalitetu života - objašnjavaju urednici lista, inaèe struènjaci za socijalnu pedagogiju s ljubljanskog sveuèilišta. List, naime, prodaju sami beskuænici, a od pune cijene imaju pravo zadržati 75 posto – 5 kuna po primjerku. Remitenda æe se slati u Caritas i druge humanitarne udruge gdje se beskuænici najviše zadržavaju.
»Novine za beskuænike« veæ postoje u mnogim europskim gradovima. Prve takve novine, »Big Issue«, izašle su u Londonu 1991., a u Moskvi i Pragu takve novine imaju i veæu nakladu. »Kralj ulice« promovirat æe socijalnu osjetljivost i solidarnost, na koju apeliraju i objavljeni stihovi jednog slovenskog beskuænika: »Nada mnom široko nebo, ispod mene prostrana zemlja/A ja: toèkica koja gleda u daljinu i vidi nasmijane ljude/Smiju se jer imaju dom i sreæu, no znaju li to/To je veliko pitanje.«

Povratak

AKTUALNO