hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Irex: Hrvatska ima najneovisnije medije u jugoistoènoj Europi

16.06.2005.

Hrvatska prednjaèi po neovisnosti medija meðu zemljama jugoistoène Europe. Pokazala je to analiza amerièke nevladine organizacije Irex. Novi Indeks održivosti medija za 2004., koji daje kvalitativnu i kvantitativnu analizu razvoja medija u 20 zemalja Europe i Azije, pokazuje da je Hrvatska u jugoistoènoj Europi, kao i 2003., na prvome mjestu po održivosti neovisnosti medija.
S prosjeènom ocjenom 2,83 Hrvatska je ispred Bugarske, koja je zabilježila 2,56, te Makedonije, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Rumunjske i Albanije. Studija pokazuje da su od 2001. do 2004. zabilježeni pozitivni pomaci demokratskih promjena u tim zemljama. Trendovi pokazuju i štetne posljedice autocenzure i politièkih pritisaka. Mediji u središnjoj Aziji bore se ostvariti napredak kao i oni u jugoistoènoj Europi, kaže Irex, èije je sjedište u Washingtonu.
»Kao što su pokazali dramatièni dogaðaji u Gruziji i Ukrajini, postoji èvrst odnos izmeðu slobodnih medija i demokratske vlade«, rekao je Mark Pomar, predsjednik Irexa.
Indeks održivosti medija analizira slobodu govora, raznovrsnost medija dostupnih graðanima, profesionalne standarde novinarstva, poslovnu održivost medija i uèinkovitost institucija koje podržavaju neovisne medije. Hrvatska prema tome spada u zemlje koje su gotovo ostvarile održivost medija s pravnim normama, profesionalizmom i poslovnim okruženjem koje podržava neovisne medije.
U odnosu na 2003., kada je dobila 2,83, Hrvatska je sa 2,82 neznatno pokvarila ocjenu u 2004. godini. Ostvarila je napredak u slobodi govora, raznovrsnosti i brojnosti medija te njihovu uspješnu poslovnom voðenju, a nešto nazadovala u novinarskom profesionalizmu i institucijama koje podupiru neovisne medije.
Više nema otvorenog pritiska, zlostavljanja, ekonomskog ucjenjivanja i samovoljnih sudskih postupaka karakteristiènih za medije devedesetih godina. Novinari su, meðutim, sve više izvrgnuti razlièitim vrstama suptilne cenzure ili autocenzure kako bi predstavljali interese vlasnika medija, koji ih koriste za promicanje politièkih ili poslovnih programa, kaže studija. IREX ocjenjuje da je uravnoteženo, objektivno i dobro potkrijepljeno izvješæivanje i dalje najslabija toèka hrvatskog novinarstva.
Studija pokazuje da su od 2001. do 2004. najveæi medijski napredak meðu 20 zemalja ostvarile Crna Gora i BiH. Najviše su nazadovale Bjelorusija i Uzbekistan. [Hina]

Povratak

AKTUALNO