hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Haag: Odvjetnik Ivice Marijaèiæa zatražio odbacivanje optužnice

17.06.2005.

Odvjetnik Marin Ivanoviæ, branitelj zadarskog novinara Ivice Marijaèiæa na Haaškome sudu (ICTY), zatražio je da se odbaci optužnica za nepoštovanje Suda zbog njezinih formalnih nedostataka.
U podnesku koji je ICTY objavio u èetvrtak istièe se da u optužnici nije naveden nalog Suda koji je optuženi prekršio te da ona ne pruža dovoljno dokaza da "Ivicapostoji sudbena nadležnost ICTY-ja nad optuženikom i postupkom za koji je inkriminiran.
"Ivica Marijaèiæ traži da Raspravno vijeæe odbaci optužnicu protiv njega na temelju toga što je nedopustivo nejasna i što ga ne informira adekvatno o optužbama protiv njega, te na temelju toga što Tribunal nema jurisdikciju nad njim osobno, niti nad njegovim djelovanjem", navodi se u podnesku obrane koji je potpisao branitelj Ivanoviæ.
U zahtjevu se, meðu ostalim, istièe kako je Marijaèiæ optužen po Pravilu 77. ICTY-ja zbog navodnog otkrivanja informacija "znajuæi da krši nalog Vijeæa". No, optužnica ne navodi nalog Vijeæa koji je navodno prekršio Marijaèiæ te je zato "nedopustivo nejasna i ne informira adekvatno Marijaèiæa o optužbama protiv njega".
"Najkritièniji element optužbe je da postoji nalog Raspravnog vijeæa sa suðenja Blaškiæu koji je prekršio Marijaèiæ. Zaista, ako nema naloga, tada nema ni kršenja Pravila 77. i ovaj sluèaj treba odmah odbaciti", navodi se u podnesku.
Obrana takoðer navodi da "ICTY-ju, sve dok tužitelj ne identificira odreðeni nalog Vijeæa koji je Marijaèiæ prekršio, nedostaje i osobna i materijalna jurisdikcija nad optuženim" te navodi èlanak 1. Statuta ICTY-ja prema kojemu Sud ima osobnu jurisdikciju samo nad osobama koje su navodno teško prekršile meðunarodno humanitarno pravo.
Podnesak branitelja Markice Rebiæa - Krešimira Krsnika i Veljka Miljeviæa - Sud do èetvrtka nije objavio.

Povratak

AKTUALNO