hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vaše je pravo da dopustite pojedincima da srozavaju ugled vašeg lista

20.06.2005.

Ne pada mi napamet da se upliæem u vašu ureðivaèku politiku. Držim se one: vaša roba, vaš duæan! Pa, ipak dopustite mi da vas upitam da li vi urednièki posao shvaæate kao poštarski, a novine kao poštanski sanduèiæ? Da budem precizniji: neki kod vas imaju rezervirani prostor za svoje umotvorine, bez obzira što se najèešæe radi o tekstovima punim faktografskih grešaka, krivih èinjenica i uvredljivih vrijednosnih sudova, uz to napisanih kao da je maèka šarala repom po papiru.
    Vaše je pravo da dopustite pojedincima da srozavaju ugled vašeg lista, bez obzira što je zbog tzv. kolumne, jer radi se tek o pokušaju pisanja komentara, autor nekoliko puta kažnjen od Vijeæa èasti Hrvatskog novinarskog društva, a bogme se i povlaèio po sudovima, a da ni jednu parnicu nije dobio. Vrhunac je valjda bio kada je ženu koja je nositeljica najvišeg izraelskog odlikovanja »Pravednik meðu narodima« proglasio antisemitom.
   

I sloboda može biti ogranièena

To što vi radite nije tolerancija i uvažavanje slobode autora, veæ antinovinarstvo, jer kolikogod se netko pozivao na slobodu i demokraciju mora znati da je ta sloboda ogranièena kada zadire u prava i slobodu nekog drugog. Vaš list je u nedjelju 15. svibnja objavio tekst pod naslovom »HND-u treba ozbiljni remont«, a unutar njega na tako malo prostora hrpa neistina i èudnih konstrukcija. Stvar je vašeg i autorovog neznanja što ste pobrkali ugledni »Washington Post« i petparaèki, žuti tabloid »Washington Times«. Vaša je stvar što ste objavili nekoliko reèenica o toleranciji za koje sam sasvim siguran da ih ni jedan prosjeèan Hrvat nije razumio. Trudio sam se shvatiti jeziène egzibicije èovjeka koji ne zna hrvatski. Na vašu dušu ide i niz uvreda koje je izvjesni Carlos, koji se lažno predstavlja kao Drago, uputio na raèun najmanje troje novinara, dakle ljudi koji to po zanimanju jesu, a on nikada nije bio niti æe biti.
    S èime sam gospodine urednièe zaslužio da vaš list objavi sljedeæe: »Svašta bi se moglo reæi i o nagradi za životno djelo osobi koja je u svom životu prokazivala kolege po ideološkoj matrici, a struèno glasilo Društva (koje ureðuje) zloupotrebljavala za osobne obraèune s neistomišljenicima: od toga da ih optuži za razbijanje Društva pa sve do agitiranja kako bi takvi iz Društva bili izbaèeni.«
   
Pisac optužbe ne zna ništa o meni

O ovom drugom dijelu optužbe još bi se moglo i raspravljati, jer iako je ja smatram budalaštinom, donekle spada u sferu vrijednosnog suda. No, tvrditi da sam ja prokazivao kolege po ideološkoj matrici èinjenièna je tvrdnja nièim potkrijepljena. A i ne može biti jer se radi o bezoènoj laži i uvredi. Pisac te ogavne, gnjusne optužbe zapravo ne zna ništa o meni, a kako bi i mogao kad je došao u Hrvatsku 1989. godine ne znajuæi ni rijeè hrvatskog jezika. Ne zanima me tko mu je dao tu informaciju, iako se pitam da li on uopæe zna što znaèi rijeè prokazati?
    Spodobu koja veæ duže vremena zagaðuje naš medijski prostor ne smatram odgovornom za prokazivanje, veæ Vas gospodine urednièe i zato zahtijevam da mi se javno isprièate na stranicama vašeg lista. A da li æete i dalje trpiti da vam individua, koja je iskljuèena iz Društva katolièkih novinara, iz Hrvatskog helsinškog odbora, a onda neslavno završila i svoju ružnu rolu u Hrvatskom novinarskom društvu, svakog tjedna ruži ugled, Vaša je stvar – reagira Gojko Marinkoviæ.

Povratak

AKTUALNO