hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Pokušaj zastrašivanja novinara

07.07.2005.

Zbor novinara sudskih izvjestitelja HND-a najoštrije prosvjeduje protiv izdavanja dovedbenog naloga za novinarku "24 sata" Rozetu Bogeljiæ, koji je izdao sudac zadarskog Opæinskog suda Ante Milovac. Dovedbeni nalog napisan je odmah nakon što je novinarka izostala s prethodne rasprave, a da joj nije dana moguænost da joj se uputi novi sudski poziv za raspravu.
Ne smatramo da novinari moraju imati poseban status pravosudnih vlasti i biti privilegirani u sudskim postupcima, niti da novinari imaju pravo biti izuzeti od jednog od temeljnih naèela pravne države, a to je jednakost svih graðana pred zakonom. Meðutim, postupak protiv novinarke R. Bogeljiæ pokazuje upravo suprotno, a ujedno je to još jedan pokušaj zastrašivanja novinara sudskim progonom, za što smo mislili da je vrijeme koje pripada prošlosti.
Zbor novinara sudskih izvjestitelja podsjeæa na dvojbene kriterije sudova kada je rijeè o postupcima za prijetnje novinarima, o èemu smo veæ izvješæivali. Za prijetnju smræu novinarki Renati Ivanoviæ, iako je optužnica podnesena još prije više od dvije godine, zagrebaèki Opæinski sud nije sazvao ni jednu raspravu. Optuženik za prijetnje smræu novinarki "Slobodne Dalmacije" Ladi Kalmeti, HDZ-ovac Damir Mašiæ, nije se ni pojavio na suðenju, a ni njegov odvjetnik. Splitski Opæinski sud za prijetnju novinaru Marku Didiæu nije dovršio postupak.
Zbor novinara sudskih izvjestitelja ovim prosvjedom želi upozoriti na diskriminirajuæi odnos pravosudnih tijela prema novinarima. Želimo napomenuti kako su djelatnici policije, koji su postupali prema nalogu suca A. Milovca, prema novinarki Bogeljiæ bili korektni.
Zbor novinara Hrvatskog novinarskog društva o ovom æe postupku, osim domaæe javnosti i institucija, izvijestiti i Meðunarodnu federaciju novinara, meðunarodnu javnost i institucije koje se bave zaštitom novinara — stoji, meðu ostalim, u priopæenju što ga je potpisao Dušan Miljuš, predsjednik Zbora novinara sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva.

Povratak

AKTUALNO