hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HDZ-ovci optužili HRT za jugonostalgiju

09.07.2005.

ZAGREB – Saborsku raspravu o prijedlogu HNS-a da se graðane koji zbog slabog signala nisu u moguænosti pratiti program HTV-a oslobodi obveze plaæanje RTV pristojbe, zastupnici HDZ-a iskoristili su za žestoke kritike na raèun državne televizije.
    – Ne gledati program HTV-a i nije neki hendikep, ustvrdio je Krunoslav Markovinoviæ, a onda nabrojio razloge zašto on, a i ostali hrvatski graðani, ipak gledaju HTV.
    – Prvo, nepopravljivi smo optimisti i mislimo da æe se nešto promijeniti na bolje. Drugo, u Hrvata je prilièno dominantan mazohistièki gen pa se gledajuæi program HRT-a osjeæamo bolje jer od njihovih dežurnih novinara dobivamo informacije da nam je sve gore. Treæe, zato što broj jugonostalgièara i nije mali, a oni su sretni što program neodoljivo podsjeæa na onaj prije 1990. godine. I èetvrto, zašto ga ne bismo gledali kad ga veæ plaæamo, kazao je Markovinoviæ koji smatra da bi se prije puštanja u pogon nekog novog odašiljaèa gledatelje s tog podruèja moralo obavijestiti u kojoj državi žive.
    – Gledajuæi autorske emisije Ladišiæa, Stankoviæa i prije svega Latina mogli bi pomisliti da su ponovo u nekoj balkanskoj situaciji, a to æe im potvrditi sve veæi broj filmova iz nekad bratskih republika, upozorio je ironièni Markovinoviæ.
    Njegova stranaèka kolegica Ruža Leliæ pozabavila se u prvom redu informativnim programom HTV-a. Središnji bi Dnevnik, smatra, morao biti puno objektivniji, »osloboðen od raznih politièkih pritisaka i obojenosti«.
    – Informativne emisije bi trebale davati više pozitivnih primjera iz gospodarskog života, a izbjegavati senzacionalizam, nasilje i druge negativne pojave te se više posvetiti životnim potrebama graðana. Jedanput u zdravstvu vlada korupcija, pacijenti umiru, ali ako uzmemo objektivne pokazatelje, onda vidimo da to nije tako. Drugi su nam put svi profesori nasilnici, a treæi je put sve oko nas pedofilija, poruèila je Ruža Leliæ.
    U sklopu rasprave o izvještaju HNB-a za 2004. zamjenik guvernera Boris Vujèiæ najavio je da æe HNB uvesti mjere kojima æe upozoravati na opasnost koja proizlazi iz kredita vezenih uz švicarski franak. Vujèiæ je konstatirao da banke nude sve više kredita vezanih uz švicarski franak s povoljnijim kamatama pa ih graðani uzimaju a da nisu svjesni teèajnih rizika.

Zlatko CRNÈEC, Dražen CIGLENEÈKI

Povratak

AKTUALNO