hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ministarstvo pravosuða i HND o dekriminalizaciji klevete

14.07.2005.

ZAGREB - Ministrica provosuða Vesna Šakre-Ožbolt i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Luèiæ razgovarali su u srijedu o zakonskom reguliranju novinarske klevete i njezinoj moguæoj dekriminalizaciji.

Kad je o novinarskoj kleveti rijeè, HND traži da se u Kaznenom zakonu pronaðe prihvatljivije rješenje od sadašnjeg, odnosno da se kleveta dekriminalizira ili da i dalje ostane u Kaznenom zakonu, ali uz ukidanje zatvorske kazne, rekao je Luèiæ Hini nakon sastanka u Ministarstvu pravosuða.

Nakon konferencije o dekriminalizaciji klevete, u organizaciji Svjetske novinarske federacije, HND se opredijelio za rješenja Francuske i Bugarske, gdje je kleveta ostala u kaznenom zakonu, ali bez zatvorske kazne, kazao je Luèiæ. Podsjetio je da sve udruge i organizacije koje se bave slobodom medija, a nedavno i OESS, inzistiraju na tome da se promjeni sadašnje rješenje u hrvatskom zakonodavstvu. Iz Ministarstva pravosuða je nakon sastanka priopæeno da æe se u struènoj raspravi razmotriti kaznena politika u odnosu na kazneno djelo klevete te da æe radna skupina predstavnika Ministarstva, sudova, Državnog odvjetništva i HND-a razmotriti pitanje dekriminalizacije klevete. U Ministarstvu napominju da se veæ posljednjim izmjenama Kaznenog zakona iz 2004. znatno ublažila kaznena politika u odnosu na kazneno djelo klevete, jer je brisana odredba o odgovornosti glavnog urednika za klevetu koju poèini novinar i jer je na tužitelja prebaèen teret dokazivanja o postojanju namjere novinara da nekoga okleveta. Naime, bez te namjere nema ni kaznenog djela. (H)   

Povratak

AKTUALNO