hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sramota hrvatskih navijaèa

08.09.2005.

Sramotni neodluèeni rezultat naše reprezentacije s Maltom doživio je još veæu sramotu zbog ponašanja hrvatskih navijaèa. Doduše, jednog njihovog dijela, ali vrlo rabijatnog. Mirni Maltežani nisu doživjeli tako nešto. Sve je poèelo minutu prije isteka sudaèke nadoknade, nekoliko navijaèa napalo je nenaoružane policajce koji su bili s njima u ograðenom dijelu. I onda je poèelo, poletjele su prve stolice s tribine na kojoj su bili Hrvati. Svaki èas letjelo ih je sve više, poèele su letjete i boce i sve što se moglo potrgati i baciti preko ograde.

Istina je da se domaæin nije pripremio na tako što, maksimalno 20 policajaca bilo je na tribini, nemaju èak ni palice, a kamoli oružje. Nisu se mogli oduprijeti na drugi naèin, onda su i oni odluèili bacati stolice prema Hrvatima. Nevjerojatno! Tako nešto nismo nigdje doživjeli, nogometna utakmica prerasla je u novi skandal koji æe potresati hrvatsku nogometnu kuæu. Od ovakvih incidenata ne postoji obrana, koliko god se slaba organizacija može svaliti na pleæa domaæina.

No, nikako nije jasno što je to navijaèima trebalo. Nesnalažljivi domaæi navijaèi poludjeli su zbog svega toga pa su se i oni ukljuèili u bacanje stolica prema našim ratobornim navijaèima. Na žalost, na istoj tribini bili su smješteni i normalni navijaèi, bila je tamo i Kranjèarova supruga, kæi Vlatka Markoviæa, mlada i ženska nogometna hrvatska reprezentacija i mnogo obiènih normalnih ljudi.

Taj dio stadiona ostao je iza zatvorenih vrata i oni nisu imali kamo, preživljavali su teške trenutke, kao i svi koji su bili blizu. I mi smo se na kraju s te tribine morali evakuirati, letjeli su komadi stolica u novinarsku i sveèanu ložu, kamo god su mogli naši navijaèi dobaciti. Malteška policija napala je i ekipu HRT-a predvoðenu Tomislavom Cvitkoviæem. Naime, oduzeli su im snimljenu kasetu, a tonac Sreæko Èabraja je i fizièki napadnut. Poludjeli su policajci na sve, kolegi iz 24 sata su nakon pretresa oduzeli karticu iz fotoaparata. Još dok je trajala tuènjava, pet domaæih navijaèa odvezeno je u bolnicu, a meðu njima je navodno i dopredsjenik malteškog nogometnog saveza.

Od ove ljage teško æemo se oprati, Vlatko Markoviæ može zaboraviti entuzijazam kad je u pitanju dobivanje domaæinstva Europskog prvenstva 2012. A pitanje je tek kakve æe biti kazne, nadamo se ne predrastiène iako je teško vjerovati da Uefa neæe znati sve to sankcionirati. Samo, platit æe zapravo nedužni.

Povratak

AKTUALNO