hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Domagoj Margetiæ predao ustavnu tužbu protiv Haaga

23.09.2005.

ZAGREB - Domagoj Margetiæ, bivši glavni urednik tjednika »Hrvatsko slovo«, juèer je Ustavnom sudu RH predao tužbu u kojoj osporava izmijenjenu optužnicu Haaškog suda od 6. srpnja, kojom se tereti za kazneno djelo »nepoštivanja suda«.
Margetiæ je optužen, zajedno s nakladnikom lista Stjepanom Šešeljem, jer je u »Hrvatskom slovu« u studenome 2004. objavio identitet i iskaz zaštiæenog svjedoka optužbe sa suðenja Tihomiru Blaškiæu 1998. godine.
U ustavnoj tužbi Margetiæ navodi da su protiv osporavane haaške optužnice »iscrpljena sva sredstva pravne zaštite«, iako bi se glavna rasprava u postupku pred Haaškim sudom tek trebala održati. Istièe da su mu haaškom optužnicom povrijeðena ustavna prava na »slobodu mišljenja, slobodu govora i javnog nastupa« te kao novinaru na »slobodu izvještavanja i pristupa informaciji«. Takoðer, istièe da mu je povrijeðeno pravo na »slobodu savjesti« iz èl. 40 Ustava, kao i »pravo na slobodu kulturnog stvaralaštva« iz èl. 68, u što, po njemu, pripada i novinarski rad.
Zbog haaške optužnice i nemoguænosti da sam financira obranu Margetiæ se više puta obraæao za pomoæ Ministarstvu pravosuða i meðunarodnim novinarskim udrugama, a stupio je i u štrajk glaðu.
Zbog financijskih teškoæa otkazao je punomoæ odvjetniku Željku Dumanèiæu i nedavno obavijestio Haag da æe se braniti sam. (Hina)

Povratak

AKTUALNO