hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

VLADA ME VEÆ IZRUÈILA HAAGU

28.09.2005.

SPLIT - U oèekivanju odluke raspravnog vijeæa Haaškog suda o izdavanju naloga za uhiæenje optuženog Josipa Joviæa, bivšega glavnog urednika Slobodne Dalmacije - što je od sudaca zatražilo Tužiteljstvo - poznati splitski novinar reagirao je na izjave dužnosnika hrvatske Vlade.
— Sudeæi po rijeèima Jakše Muljaèiæa, pomoænika ministrice pravosuða, zaduženog za suradnju s meðunarodnim kaznenim sudovima, Vlada me veæ izruèila Haagu, potpuno ignorirajuæi odredbe Ustavnog zakona o suradnji s Tribunalom - kazao nam je Joviæ.

Ignorirano poglavlje

Muljaèiæ je izjavio kako bi Hrvatska bila dužna privesti Josipa Joviæa ako bi Haaški sud zatražio prisilnu mjeru privoðenja. Prema njegovim rijeèima, našu bi zemlju na to obvezivale preuzete meðunarodno-pravne obveze o primjeni Statuta i Pravilnika o postupku i dokazima Meðunarodnog kaznenog suda, a posebno prvi èlanak Ustavnog zakona o suradnji s Haagom.
"Josip— Muljaèiæ spominje prvi èlanak koji govori opæenito o suradnji, a potpuno ignorira cijelo poglavlje u kojemu se propisuje postupak nakon izdavanja naloga o uhiæenju, te uvjete nužne za njegovo prihvaæanje. U tom poglavlju stoji da æe se odbiti nalog ako se radi o optužbi za djela koja po Statutu Haaškog suda nisu u njegovoj nadležnosti, što je upravo moj sluèaj - veli Joviæ.
Optuženi novinar tvrdi da Muljaèiæ takvim svojim stajalištem stvara pritisak na domaæe pravosuðe i prejudicira njegovu odluku. Takvo što je za Joviæa nedopustivo u pravnoj državi.
— On, dakle Vlada, preuzima na sebe ulogu suda. Zar pravosuðe nije neovisno?! Ako æe sud samo ispunjavati Vladine naloge onda ga ne možemo doživljavati nièim drugim do policijom - drži Joviæ.

Ustav je relevantan

Joviæev odvjetnik Krešimir Krsnik nije želio opširnije komentirati sluèaj, rekavši tek da valja prièekati odluku raspravnog vijeæa iz Haaga.
— Ministarstvo pravosuða nije stranka u postupku, nije relevantno u ovom sluèaju. Relevantni su hrvatski zakoni i Ustav, odnosno sud - istaknuo je Krsnik.
Podsjetimo, Josip Joviæ je optužen za nepoštovanje Haaškog suda otkrivanjem identiteta zaštiæenog svjedoka na suðenju Tihomiru Blaškiæu, u vrijeme dok je bio glavni urednik Slobodne Dalmacije.

Damir TOLJ
   

Kajin: Oèekujem da æe u zaštitu stati i Mesiæ

ZAGREB - Josip Joviæ mora u Haag, meðutim zahtjev Haaškog suda je deplasiran - kazao je u utorak predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Damir Kajin.
Pojasnio je Kajin kako bi takav zahtjev bio osnovan 1998. godine kada se zbog iskaza u Haagu silno napadalo i stvarno prijetilo tada graðaninu Stipi Mesiæu.
- Ali 2000. i 2001. godine kada je Mesiæ, toènije institucija predsjednika države imala cijeli policijski, vojni i obavještajni sustav radi svoje zaštite, i kada je bio fizièki najzaštiæenija osoba u RH, kao što je i danas, zahtjev Haaga nema smisla. Utoliko oèekujem da æe u zaštitu Joviæa, bez obzira što mi je njegov svjetonazor stran, stati i Mesiæ - istaknuo je Kajin.

S. PAVIÆ

Procedura uhiæenja

Kad raspravno vijeæe Haaškog suda odluèi izdati nalog za uhiæenje novinara Josipa Joviæa zbog nepojavljivanja pred Sudom u vezi optužnice zbog nepoštovanja Tribunala, nalog se prosljeðuje hrvatskoj Vladi, odnosno njezinu Uredu za suradnju s Haaškim sudom.
Ured na temelju Pravilnika o postupanju prosljeðuje nalog Županijskom sudu u Splitu koji potvrðuje njegovu utemeljenost i zatim daje nalog hrvatskoj policiji da provede taj nalog uhiæenjem. Optuženik se nakon toga prvim zrakoplovom prosljeðuje u Haag.
Joviæu, baš kao i ostalim novinarima optuženim pred Haaškim sudom zbog odavanja identiteta zaštiæenog svjedoka, zbog kršenja èlanka 77. Pravilnika o postupku i dokazima Haaškog suda, prijeti kazna do sedam godina zatvora i novèana kazna od sto tisuæa eura ili kombinacija tih dviju kazni.

T. KLAUŠKI

Povratak

AKTUALNO