hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zbog štrajka novinara Italija dva dana bez tiska

01.10.2005.

RIM - U petak i subotu štrajkaju novinari u listovima i agencijama, a sljedeæi vikend, 7. i 8. listopada, štrajkat æe novinari radija i televizija (državnih, privatnih i lokalnih). Nacionalni savez talijanskih novinara (FNSI) pozvao je na štrajk zbog prekida pregovora s izdavaèima o novim radnim ugovorima.

U pismu predsjedniku talijanske republike Carlu Azegliju Ciampiju, novinarska udruga istièe kako je svjesna težine odluke o štrajku novinara. ‘Informacija je dragocjeno dobro, sloboda koje je zajamèena Ustavom. Zbog toga je FNSI sa žaljenjem donio odluku o štrajku, na koji je primoran zbog toga što su izdavaèi zatvorili pregovore’, stoji uz ostalo u pismu novinarske udruge upuæenom Ciampiju, uz napomenu kako je udruga spremna šefu države iznijeti sve detalje.

Novinari u listovima, agencijama, internet stranicama i tiskovnim uredima štrajkat æe do 2. listopada u 7 sati, pa æe se novine na kioscima pojaviti tek u ponedjeljak.

Udruga izdavaèa (FIEG) u svome priopæenju izražava zabrinutost zbog štrajka novinara, koji, kako navode, ‘šteti interesima cijelog novinstva’. Izdavaèi drže da su zahtjevi novinarskog sindikata ‘neprihvatljivi’.

Èini se da je za sada jedina zajednièka toèka izmeðu udruge izdavaèa i udruge novinara to što i jedni i drugi izražavaju žaljenje zbog štrajka

t-portal

Povratak

AKTUALNO