hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Joviæ: Cimeri mi spremaju krevet i peru šalicu

13.10.2005.

 

"SSve je bilo kao u amerièkim filmovima, samo što Josip Joviæ nije na sebi imao zatvorski jeans s natpisom "Zatvor Bilice", nego je nosio majicu kratkih rukava, donji dio trenirke i natikaèe. Naš posjet ga je zatekao u popodnevnom odmoru.
Izmeðu nas je bila staklena ploha, poput šalterske, ali bez otvora. Sa svake strane po stolica i telefonski aparat. Sve pod budnim nadzorom pravosudnog policajca. Imali smo 15 minuta na raspolaganju.

Tegobe sa zdravljem

— Kako ste? — prvo je što sam uspio progovoriti.
— Vjerujem da se ovdje sve snima — bio je prvi odgovor pritvorenog novinara "Slobodne Dalmacije", koji na Bilicama èeka odluku o predaji Haaškom sudu.
Djelovao je potišteno. Èinilo se da mu je i nelagodno, nije èovjek nikada promislio da æe se u takvim okolnostima i sa kim sresti.
— Držim se, psihièki sam dosta dobro, imao sam prethodnih dana manjih tegoba sa zdravljem, šeæerom i tlakom, ali sad je dobro, stanje se stabiliziralo — rekao nam je Joviæ.

Razgovor iza stakla

Valjalo je pamtiti razgovor, buduæi da sam sva tehnièka pomagala morao ostaviti veæ na prvoj porti, a zapisivati nije bilo moguæe, nismo bili sami. Pred ulazom u zatvor nije mi bilo jasno što znaèe rijeèi pravosudne policajke da æe posjet biti zatvorenog tipa. Shvatio sam poslije, odgovor je ležao u staklu, telefonu i nemoguæem pozdravu obiènim rukovanjem.
— Trebao bi èovjek provesti barem jedan dan u zatvoru da uistinu shvati velièinu slobode. Lako èovjeka u ovim okolnostima uhvati osjeæaj klaustrofobije, osobito kad uoèi da na vratima æelije nema kvake. Šalio sam se s cimerima da bismo jednu kvaku trebali nacrtati na vratima.
— S kim dijelite sobu, kako je u njoj, prepoznaju li Vas ljudi, èime se bavite tijekom dana? Pitanja mnogo, a vrijeme curi.

U deset se gase svjetla

— Èetvorica smo u sobi, svi su jako susretljivi prema meni, ujutro mi namještaju krevet i peru šalicu, sami, iako nisam to tražio od njih. Dan proðe, ali noæi su teške i duge, nikako da svane — veli Joviæ.
U sobi imaju televizor, nije zatvorski nego privatni, donio ga je jedan od novinarovih cimera. Smije biti ukljuèen neprestano, ali naveèer se oko deset sati gasi svjetlo, pa gledaju u mraku.
"Josip— Pratim program, a i novine, možete ih naruèiti. Vidim da se ovaj moj sluèaj prati, ali imam dojam da je više zainteresiran svijet nego Hrvatska. Malo je neobièno biti ovdje pod kljuèem i gledati emisije o sebi, èini mi se da je rijeè o nekom drugom, a ne o meni. No moja obitelj javno govori za mene i to radi dobro.
— Kako ste doživjeli odbijanje žalbe na pritvor?
— Vjerovao sam da æe me pustiti na slobodu. Uistinu ne postoji nijedan razlog za pritvor. Kažu da ostajem na Bilicama zbog opasnosti od bijega. To je suludo. Više puta sam rekao da nemam namjeru bježati, to ne bi bio dobar izbor, ostao bih bez obitelji, ostao bih bez posla i nigdje ne bih imao mira, bio bih progonjen. Zašto bih izabrao tako nešto teško, kad æu vjerojatno u Haagu, ako me izruèe, dobiti tek novèanu kaznu — veli Joviæ.

Ne želim stvarati "revoluciju"

Po njegovu sudu, radi se o politièkom procesu. Bivši glavni urednik "Slobodne Dalmacije" želi vjerovati, kako je istaknuo, da æe biti prvi i zadnji novinar koji je na ovakav naèin završio iza rešetaka od raspada Jugoslavije.
— Smiješno je to. Oèito naši suci nisu ni bili potrebni, oèito su dovoljni samo Haaški sud i naša policija, koja æe postupati po haaškom zahtjevu. Sloboda je velika, to zna svaki koji je i na tren bio zatvoren, no ja bih ponovno uèinio isto kad bih bio glavni urednik, sve bih objavio kao i prvi put, zbog interesa i prava javnosti na informaciju — poruèio je Joviæ.
Isprièao nam je da prima veliku potporu u zatvoru i izvana. Svima zahvaljuje, kaže da im neæe to zaboraviti.
— Nastojim se izboriti za naèelo, za to da hrvatsko pravosuðe donese pravorijek o tome treba li netko u Haag ili ne. Ne želim stvarati od ovoga što mi se dogaða "revoluciju", zato sam i odbio prijedloge o organiziranju velikih prosvjeda i demonstracija. Želim tek poštovanje hrvatskih zakona — naglasio je Joviæ.
Petnaest minuta zatvorenog posjeta brzo je prošlo, pravosudni policajac dao nam je znak, Joviæ je otišao na ostatak popodnevnog odmora u pratnji stražara, a ja napustio Bilice.
— Sve me ovo malo podsjeæa na prièu o Herodu, Salomi i Ivanu Krstitelju, samo što ja nisam svetac, a tužiteljica nije plesaèica — rekao nam je Joviæ na kraju.  Damir Tolj

   

OBRANA SE ODLUÈILA ZA PROMJENU STRATEGIJE

Odvjetnik predložio hitni odlazak u Haag

SPLIT - Prihvati li Josip Joviæ, novinar Slobodne Dalmacije, prijedlog svojeg odvjetnika Vinka Ljubièiæa, on bi se veæ u petak mogao naæi u Haagu i izjasniti o krivnji po optužnici za nepoštovanje Tribunala. Do preokreta je došlo u srijedu, kad je obrana odluèila predložiti Joviæu promjenu strategije.
— Istina je, predložit æu mu da se ne upuštamo u proces pred hrvatskim pravosuðem o predaji Haagu. Iz dosadašnjeg razvoja dogaðaja i odbijanja naše žalbe na odluku o pritvoru, èini mi se izvjesnim da æe domaæe pravosuðe predati Joviæa Tribunalu, unatoè našem èvrstom uvjerenju da je zakon na našoj strani - kazao nam je Vinko Ljubièiæ.
Prema njegovim rijeèima, proces o predaji mogao bi potrajati i više od mjesec dana, koje vrijeme bi Joviæ morao provesti na Bilicama, a pritvor mu jako teško pada.
— Radi izbjegavanja èekanja s izvjesnim krajem, ja æu Joviæu predložiti da dragovoljno ode u Haag. Ja vjerujem da bi se vrlo brzo vratio u Hrvatsku i branio se sa slobode. Prièekajmo Joviæevu odluku o prijedlogu, on æe je sam donijeti - rekao nam je odvjetnik Ljubièiæ.

D. TOLJ

Još vjerujem da su zakoni na mojoj strani

Joviæa smo pitali što misli o prijedlogu Vinka Ljubièiæa, njegova branitelja, da promijene strategiju obrane i da ne èekaju odluku hrvatskoga pravosuða o predaji, nego da odmah odu u Haag kako bi skratili vrijeme novinarova boravka na Bilicama.
— Moj odvjetnik misli da je predaja Haagu izvjesna, da æe upravo tako odluèiti hrvatsko pravosuðe i da je bolje da sami odemo, no ja još vjerujem da su zakoni na mojoj strani. Moram o tome još razmisliti, a ako i odluèim otiæi, to ne mogu nazvati dobrovoljnim, veæ nužnim, gotovo iznuðenim odlaskom - rekao nam je Joviæ.

U šetnju možemo dva sata dnevno

Na otvoreni tip posjeta imaju pravo obitelj i obrana. U tom sluèaju nema stakla i telefona, nego je omoguæen izravni kontakt u prostoriji u prizemlju. U njoj smo èekali da nas odvedu blizu Joviæa, a nakon što su nas još jednom pregledali i pitali za ureðaje i oružje.
— Zatvorsko osoblje je izuzetno korektno prema meni, nemam pritužbi ni zamjerki — rekao nam je Joviæ.
— Imamo knjižnicu i teretanu, možemo i u šetnju dva sata dnevno, za to vrijeme razgovaramo i družimo se. U utorak sam èak malo igrao i nogomet — isprièao nam je Joviæ svoja zatvorska iskustva.

Mislim da u svemu ima i Mesiæeve osobne osvete

— Mediji prenose razna stajališta o mom sluèaju, èitao sam u novinama i gledao na televiziji, ovdje u zatvoru. Slušao sam i izjavu predsjednika Mesiæa, kojega su novinari pitali za komentar. Mislim da u svemu ovome ima i njegove osobne osvete, tako su mi zvuèale njegove rijeèi da ga ne interesiram i da svoj problem riješim s Tribunalom - kazao nam je Joviæ.

Odluka o predaji Tribunalu - 18. listopada

SPLIT - Odluku o predaji Josipa Joviæa Haaškom sudu, izvanraspravno vijeæe Županijskoga suda u Splitu donijet æe na sjednici sazvanoj u utorak 18. listopada ove godine.
Prema neslužbenim informacijama, vijeæu æe predsjedavati sudac Zoran Matuloviæ, dok su èlanovi, predsjednik Županijskog suda Igor Benzon i sudac kaznenog odjela Damir Primorac. Sastav vijeæa nije konaèan jer iz bilo kojeg razloga sprijeèenosti nekog od sudaca, primjerice, može doæi do izmjene.
U svakom sluèaju, sjednica vijeæa bit æe javna pa æe èlanovi prije donošenja odluke saslušati okrivljenoga novinara.

Troje sudaca odbilo biti u Vijeæu!

Nakon objave, doduše neslužbene, informacije o sastavu Izvanraspravnog vijeæa koje æe odluèivati o predaji Josipa Joviæa Haaškom sudu, izvjesno je da su tog zadatka pošteðeni suci Županijskog suda u Splitu (Marica Šæepanoviæ, Bruno Klein i Mlaðan Prvan) koji su veæ odluèili da Joviæ ostaje u pritvoru.
Nije, meðutim, trebalo puno da sudskim hodnicima prostruji kako sastavljanje Vijeæa, unatoè pisanim i nepisanim pravilima, nije bilo nimalo jednostavno. Èak troje sudaca, Vinko Cuzzi, Spomenka Tonkoviæ i Ljiljana Stipišiæ, doznaje Slobodna iz pouzdanog izvora, odbilo je sudjelovati u Vijeæu makar kao èlanovi. Najveæe iznenaðenje bilo je Cuzzijevo odbijanje jer mu je rad u Izvanraspravnom vijeæu, kao sucu drugog stupnja i predsjedniku Kaznenog odjela, jedna od redovnih radnih obveza.
Prema neslužbenom obrazloženju, u Vijeæe se postavljaju prvo suci drugog stupnja, potom suci Kaznenog odjela, a tek onda, ako zatreba, netko od ostalih sudaca Županijskog suda. Posebnog razloga za odbijanje nisu imale ni sutkinje Tonkoviæ, koja sudi na prvom stupnju, te Stipišiæ, koja je odnedavno rasporeðena na rad u Istražni centar, ali su to uèinile ne plašeæi se pritom da bi za svoj neposluh mogle snositi posljedice. Zašto i bi, èuje se u kuloarima, jer bi za poèetak prvi trebao odgovarati šef Cuzzi.

 

Treniranje strogoæe na
pogrešnome èovjeku

Postupak protiv Joviæa ugrožava temelje novinarskih sloboda. Ne postoji niti jedan pravni razlog zbog kojega je Joviæ morao završiti u pritvoru
Hrvatskoj je sluèaj Joviæ nanio golemu štetu. Valjda smo jedina europska država u kojoj novinar zbog napisane rijeèi èami u zatvoru

piše Mladen PLEŠE

Redakcija Slobodne Dalmacije nije se do sada izjašnjavala o uhiæenju i pritvaranju novinara Josipa Joviæa zbog toga da joj se ne bi predbacilo da pokušava utjecati ili možda èak ometati rad pravosudnih organa dok traje sudski postupak. Nakon što je, meðutim, izvanraspravno vijeæe Županijskog suda u Splitu odbacilo žalbu odvjetnika za ukidanje pritvora, Slobodna Dalmacija odluèila je javno izraziti zaprepaštenje i ogorèenje postupkom prema svom novinaru Josipu Joviæu. To više što su posljednjih dana objavljene potpuno neutemeljene optužbe kako Josip Joviæ ne uživa zaštitu svoje redakcije, štoviše, da mu zbog postupka pred Haaškim sudom prijeti otkaz s radnog mjesta.
Odmah nakon što je Slobodna Dalmacija postala dio tvrtke Europa Press Holding, komentatoru Joviæu stavljena je na raspolaganje ekipa službenih, vrhunskih odvjetnika kompanije uz preuzetu obvezu da Slobodna Dalmacija i EPH snose sve troškove njegove obrane. Ponuðeno je to novinaru Joviæu ne samo zbog toga što takve obveze proizlaze iz ugovora koje EPH sklapa sa svojim zaposlenicima veæ ponajviše zbog uvjerenja da postupak protiv Josipa Joviæa ugrožava same temelje novinarskih sloboda. Ne postoji, naime, niti jedan pravni razlog zbog kojeg je novinar Josip Joviæ morao završiti u pritvoru. Niti je bio prvi, niti jedini novinar koji je prekršio odredbu o zaštiæenim svjedocima.
Takoðer, nije postojala nikakva opasnost da to djelo ponovi, a nije imao ni moguænost utjecaja na svjedoke. Joviæ se jednostavno odluèio za drukèiji naèin obrane od veæine ranijih haaških osumnjièenika koji su dobrovoljno otišli u Haag, što su suci Meðunarodnog tribunala, na preèac i bez pravih argumenata, odmah ocijenili nepoštovanjem Suda. Pri tomu su teško pogriješili: apsolutno je neprihvatljivo da treniraju strogoæu na posve pogrešnom èovjeku i na sasvim neprimjeren naèin.
Novinar Joviæ više je puta ponovio kako se, nakon što iscrpi sve pravne moguænosti pred domaæim sudovima, spreman pojaviti u Haagu i oèitovati se o optužnici. Upravo zbog toga nije bilo nikakva razloga da Sud u Haagu zatraži njegovo uhiæenje i pritvaranje. Premda su domaæi sudovi, po Ustavnom zakonu o suradnji s Haaškim sudom, dužni provoditi odluke Meðunarodnog suda za ratne zloèine, ipak zbog takve odluke pala je teška mrlja ne samo na Haaški tribunal nego i na hrvatski pravosudni sustav. Hrvatskoj je sluèaj Joviæ nanio golemu štetu jer je valjda sada jedina europska država u kojoj novinar zbog napisane rijeèi èami u zatvoru.
Ugled i vjerodostojnost Haaškog tribunala takoðer su ozbiljno narušeni: nije se, naime, lako oteti dojmu da istjeruje svoju volju preko leða novinara, a ne, primjerice, srpskih zloèinaca Ratka Mladiæa i Radovana Karadžiæa. Zbog neprimjerenog postupka prema novinaru Slobodne Dalmacije, sluèaj Joviæ poprimio je razmjere koji su takoðer veæ nanijeli golemu štetu našem novinaru, njegovoj obitelji, novinarskoj profesiji... Upravo zbog toga nužno je da se što prije ispravi nepravda koja se nanosi novinaru Joviæu. A to je moguæe samo tako da ga hrvatski pravosudni organi smjesta puste iz zatvora, pa i po cijenu da zbog toga uðu u sukob s Haaškim tribunalom.
Istodobno valja mu omoguæiti završetak zapoèete pravne bitke, a nakon toga æe Joviæ, kako je, uostalom, i obeæao, sasvim sigurno dobrovoljno otiæi u Haag i izjasniti se o optužnici. Jedino se tako može sprijeèiti da veæ ionako golema šteta poprimi još nesagledivije i dramatiènije razmjere.

Povratak

AKTUALNO