hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Politièka optužnica slobodi javne rijeèi

14.10.2005.

Dižemo svoj glas prosvjeda protiv progona kojem je veæ duže vrijeme izložen èlan Hrvatske bratske zajednice i ovog odsjeka Josip Joviæ, jedan od najuglednijih hrvatskih novinara, kao i niz njegovih kolega (Ivica Marijaèiæ, Markica Rebiæ, Stjepan Šešelj, Domagoj Margetiæ i Marijan Križiæ), od strane Haaškog suda, odnosno njegove glavne tužiteljice Carle del Ponte.
Haaški sud je u hrvatskoj javnosti, ali sve više i u svjetskoj, prepoznat kao politièko sudište, nalik na one koje je ovaj narod imao nesreæu iskusiti u pola stoljeæa totalitarne vladavine. Najnovijim optužnicama protiv velikog broja istaknutih hrvatskih novinara ovaj sud je napravio dodatni i kvalitativno novi korak u tom smjeru: ionako problematièno, ovo sudište debelo je zagazilo u podruèje gušenja slobode tiska, na koju je hrvatska javnost takoðer posebno osjetljiva.
Glavna tužiteljica Haaškog suda temelji svoje optužnice na tvrdnji da su spomenuti novinari — meðu njima i Josip Joviæ — otkrili identitet tajnog haaškog svjedoka (note bene: hrvatskog predsjednika!) i time prekršili propise toga sudišta.
Paradoksalna istina je da bi po tome najprije trebala optužiti sami Haaški sud (!), koji je još 1997. godine na svojim internetskim stranicama objavio prijepis zapisnika sjednice sudskog vijeæa, èime je javno obznanjen identitet svjedoka.
U razdoblju od 1997. do 2001. godine reèeni zaštiæeni svjedok u bezbroj je prilika, sam ili u izvješæima podobnih novinara, otkrio taj identitet. Èinjenica da tužiteljica ne goni ni samog svjedoka niti njemu (i sudu) sklone novinare, nego samo one druge politièke opcije, koji su uz to kritièki pisali i o samom sudu, jasno govori o njegovoj politièkoj, a ne pravnoj naravi.
Posebno u ovoj stvari zaprepašæuje gotovo posvemašnja ravnodušnost politièkih stranaka, novinarskih udruga i tzv. nevladinih organizacija, koje su bile vrlo glasne u daleko beznaèajnim prigodama.
Stoga — svjesni neslobode dominantnih medija u Hrvatskoj — pozivamo Hrvate i hrvatske graðane u domovini i svijetu, posebno èlanove HBZ-a u Americi i Kanadi, kojima je stalo i do slobode javne rijeèi i do opæe sigurnosti ljudi ovog podneblja, da dignu svoj glas protiv progona našeg èlana Josipa Joviæa i njegovih kolega. To je glas za prava i slobode obiènih nezaštiæenih pojedinaca, a protiv zlosilja koje prijeti svima.

Hrvatska bratska zajednica Odsjek 2006 "Sveti Duje", Split

Povratak

AKTUALNO