hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Geo: Nenadmašne fotografije iz svih kutaka svijeta

25.10.2005.

Reklamni plakati za prvi broj domaæeg izdanja èasopisa Geo izazvali su zanimanje hrvatske javnosti kao rijetko koja marketinška kampanja u nas. Ilustracija koja je mnogima zapela za oko, sljubljena tijela muškarca i žene u spolnom èinu, jedna je u nizu vrhunskih fotografija umjetnika Alexandera Tsiarasa iz ciklusa "Taj èudesni èovjek". Te fotografije prate glavnu temu novog mjeseènika za popularnu znanost i putovanja koji izlazi u èetvrtak.

Trideset godina iskustva
Izbor takve fotografije za nositelja marketinške kampanje, koja je, uz Hrvatsku, popratila izlazak Gea u još šest europskih zemalja, nije sluèajan - Geo je u gotovo trideset godina postojanja, jer pokrenula -ga je njemaèka izdavaèka kuæa Gruner+Jahr 1976. godine, postao sinonim za vrhunsku fotografiju praæenu struènim tekstovima.

Èitateljska publika dosegnula je 10 milijuna, a urednici u šali kažu da redovni èitatelj uz Gea mjeseèno provede više vremena nego što, po statistici, "obièni" ljudi provedu s obitelji. Geo je u meðuvremenu dobio rusko, španjolsko i francusko izdanje, dok je u Njemaèkoj podijeljen na èak devet specijaliziranih èasopisa: za putovanja, znanost, arheologiju, antropologiju...

Za RH - kompilacija
- Hrvatska publika dobit æe najbolje od najboljeg - svaki mjesec u ruke æe im dolaziti kompilacija najuspješnijih prièa iz svih izdanja.
- Kvaliteta, i to pod svaku cijenu sažeo je filozofiju èasopisa glavni urednik njemaèkog Gea Peter-Matthias Gaede.

- Kad šaljemo novinare i reportere na zadatak, novac i vrijeme nisu važni. Kažemo im da ostanu dok ne obave posao. Prièa o polinezijskim ribarima, koja æe se naæi i u prvom broju hrvatskog Gea, nastajala je tri mjeseca objašnjava bivši reporter Gea. Prokrstario je Južnu Ameriku, posebice su ga fascinirali rudari u Èileu i djeca na ulicama u Brazilu. Impresionirala ga je ruska feministica i psihologinja Galina Starovoitova. Tjednima mu je pokazivala novo lice Rusije, netom prije pada berlinskog zida. Nedugo nakon toga bila je ubijena.

Svaku dobro pripremljenu prièu prati fascinantna fotografija. Za prièu o Dalai-lami korištene su fotografije poznatog švicarskog fotografa Manuela Bauera. Jer u Geu su znali da samo blizak prijatelj Dalai-lame može uhvatiti trenutak kad svetost vježba na traci za trèanje u dnevnoj sobi, gleda televizor ili drijema u vlaku.

Geo i u Sloveniji i BiH
Ipak, zaštitni znak Gea postali su fotograf Konrad Eugen Himmelein i njegov crveni kauè. Taj je komad namještaja "vukao" sa sobom svijetom i na njemu fotografirao sve - od Petera Ustinova, preko Borisa Jelcina, do djece s ulica Pariza.

Takve raskošne fotografije sada æe vidjeti i hrvatski èitatelji. Za prvi broj glavna urednica hrvatskog izdanja Vanja Ratkoviæ najavljuje, uz glavnu temu o ljudskom tijelu, i prièu o hrvatskom nacionalnom cvijetu - perunici, koju je napisala znanstvenica Morana Biljakoviæ iz Instituta Ruðera Boškoviæa, skriveni pogled u jadranske dubine iz objektiva podvodnog fotografa Mire Andriæa, svemir kroz oèi zaljubljenika u zvijezde i tajni svijet kameleona.

Prvi broj èasopisa Geo tiskan je u 40.000 primjeraka, prodavat æe se i u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, a cijena je 29 kuna. Izdavaè hrvatskog izdanja je Veèernji list d.d.

Povratak

AKTUALNO