hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinarima Latinice prijete klanjem!

15.12.2005.

ZAGREB - Novinarski tim koji sudjeluje u kreiranju »Latinice« u zadnja je dva dana zaprimio nekoliko stotina prijetnji, meðu kojima su brojne bile i prijetnje smræu. Rezultat je to pritiska saborskih zastupnika na HTV i emisiju Denisa Latina te tvrdnje pojedinih medija da se razvojaèeni branitelj Ivan Bukovac ubio zbog »Latinice« o ostavštini prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuðmana.
- Najmanje petnaest puta su mi prijetili da æe me priklati. Bilo je strašnih prijetnji, od prijetnji klanjem, do prijetnji bacanjem bombi. Nakon toga sam iskljuèila telefon, rekla nam je jedna od novinarki iz tima »Latinice«, zamolivši da joj ne objavljujemo identitet.
Iako je osim prijetnji dobio i veliku podršku svojih gledatelja, meðu kojima se našao i nemali broj razvojaèenih branitelja koji su imenom i prezimenom potpisali pozitivno intonirane poruke, iz tima koji stvara »Latinicu« doznali smo da Latin razmišlja o tužbi protiv jednih dnevnih novina i jedne komercijalne televizije zbog objavljene tvrdnje da se razvojaèeni branitelj ubio zbog njegove emisije. Latin je u tom smislu kontaktirao odvjetnika Antu Nobila, koji je spreman prihvatiti sluèaj.
- Ono što su objavili pojedini mediji o samoubojstvu branitelja zbog »Latinice« apsolutno je utuživo, jer rijeè je o manipulaciji. Iz priopæenja obitelji branitelja takvo što ne proizlazi. Na taj se naèin koristiti smræu jednog branitelja - to je morbidno, neukusno i necivilizacijski. Kontaktirali su me iz Latinova tima i ako mi potpišu punomoæ, zastupat æu ih, kaže Nobilo.
Tom se prilikom jedan od najuspješnijih hrvatskih odvjetnika osvrnuo i na saborsku raspravu o HTV-u i emisiji Denisa Latina, istièuæi da je njegov stav suprotan stavovima saborskih zastupnika.
- Ne smatram da je i jedna èinjenica iz »Latinice« o Franji Tuðmanu bila kriva. Naprotiv, sve tvrdnje navedene u prilozima bile su toène, a na gostima emisije je da ponude argumente. To je takva emisija. Ocjene su mogle biti i oštrije, jer opæe je prihvaæena èinjenica da bi Franjo Tuðman, da je kojim sluèajem živ, zasigurno bio u Haagu. Postoji opravdana sumnja da je prvi hrvatski predsjednik bio ratni zloèinac i mi se s tim moramo suoèiti, a ne neprestano izbjegavati realnost, tvrdi Nobilo.
U obranu Denisa Latina i HTV-a ustalo je i Hrvatsko novinarsko društvo. Njegov je predsjednik Dragutin Luèiæ saborsku raspravu o HTV-u nazvao neprihvatljivim cirkusom.
- Mislim da je to skretanje pozornosti sa sluèaja »Gotovina« na emisiju »Latinica«. To je pokušaj onih koji su obeæavali brda i doline da operu svoju neèistu savjest. Odjednom se oko lika i djela Franje Tuðmana stvara fronta onih koji misle da æe potvrditi svoje domoljublje, umjesto da su ga potvrdili kad je to bilo potrebno, istaknuo je Luèiæ.
Iznenaðujuæe oštar stav prema Latinu i njegovoj emisiji zauzeo je predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski. Unatoè nezadovoljstvu Latinovim emisijama, i Puhovski, meðutim, neprihvatljivim smatra pritisak Sabora na HRT.
- Mislim da je Denis Latin zaslužio apsolutno sve najgore. On se veæ godinama pravi da emisiju radi uživo, a zapravo je radi ranije i tako nekorektno informira gledateljstvo. Emisija o Tuðmanu bila je nekorektna, ali to ne može opravdati ovaj skandalozni pritisak na HRT, jer Sabor nema ovlasti baviti se televizijskim programom. Što se tièe prijetnji upuæenih ekipi »Latinice«, to je pomalo postalo neka vrsta reklamiranja. Ja imam pune ladice prijetnji, ali to ne objavljujem. To je normalna stvar. Kad kažem normalna, ne mislim da je dobra i takvu stvar zasigurno treba osuditi, ali ne vjerujem da se radi o velikoj opasnosti. Najozbiljniji je problem u ovom sluèaju pritisak na jedan javni medij, pri èemu nitko ne govori da je HTV televizija koja ima najveæi postotak gledanosti u ovom dijelu Europe, zakljuèio je Puhovski.
Zabrinutost je izrazio i OESS, iz kojeg poruèuju da bi pritisak Sabora na HTV hitno morao prestati.

Ladislav TOMIÈIÆ

Povratak

AKTUALNO