hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HDZ i "Motrištarci" preko leša branitelja do kontrole nad HTV-om

15.12.2005.

POLITIÈKO-MEDIJSKA prepucavanja oko kontrole nad najjaèom medijskom kuæom u Hrvata, HTV-om, dosegla su samo dno. Branitelj iz Gline koji je poèinio samoubojstvo raznijevši se bombom u automobilu je u roku od nekoliko sati, zahvaljujuæi angažmanu bivših "Motrištaraca" i kao džon debelom obrazu Andrije Hebranga, postao savršen "argument" za HDZ-ov juriš na fotelju Mirka Galiæa.

Podsjetimo, branitelj Ivan Bukovac ubio se u prvim minutama utorka i to nakon što je, prema policijskom izvješæu, odgledao dvije televizijske emisije.

Nova TV, èiji informativni program vode ljudi koji su na dan sprovoda Franje Tuðmana satima recitirali srcedrapateljne hvalospjeve Tuðmanu u HTV-ov eter, u tom je tragiènom dogaðaju vidjela sjajnu priliku za pljuvanje po konkurenciji i pomoæ svom "duhovnom ocu" Andriji Hebrangu, te je u popodnevnim vijestima, ustvrdila da se branitelj ubio zbog HTV-ove emisije Latinica.

Tako je Nova TV prva pregazila dostojanstvo mrtvog branitelja, iskoristivši njegovu tragediju za osobne komercijalne ciljeve, ali i politièke ciljeve HDZ-a. HTV ubija branitelje, dakle gledajte Novu TV.

Iako je kæer ubijenog branitelja, Slaðana Bukovac, u HTV-ovom Dnevniku, demantirala tvrdnje Nove TV, ustvrdivši da njezin otac nije bio glup da se ubije zbog obiène televizijske emisije, nego da su razlozi njegova suicida bili puno dublji. I zaista, teško je povjerovati da bi bilo tko, bolovao on od PTSP-a ili ne, bio spreman oduzeti vlastiti život zbog televizijske emisije, ma koliko god da ona bila neprofesionalno odraðena.

I umjesto da se obitelj Bukovac napokon ostavi na miru, glavni HDZ-ov jurišnik i operativac u planu "vratimo HTV u zlatno Tuðmanovo doba", Andrija Hebrang, nastavio je nesmiljeno pljuvati po HTV-u, ustvrdivši da je direktorica programa HTV-a Tanja Šimiæ "izvršila pritisak na novinarku da demantira tu informaciju ili æe ostati bez posla". Od dokaza i/ili argumenata, naravno, nema ništa - Hebrang se poziva na "provjerene informacije". Isti onaj Hebrang koji ne laže, nego povremeno iznosi neistine.

Hajci na HTV pridružio se i Veèernji list, èiji je glavni urednik Miljenko Manjkas, nekadašnji nadreðeni aktualnih šefica informativnog programa Nove TV, Ive Gaèiæ i Mirjane Hrge.

"Veèernji" je tako u utorak naveèer objavio da se branitelj iz Gline ubio zbog emisije Latinica. Isto je, naravno pozivajuæi se iskljuèivo na tvrdnje Nove TV, objavio i Index, s jednom bitnom razlikom - mi smo po završetku Dnevnika odmah objavili da je dotièna tvrdnja demantirana, a Veèernji list je to napravio s pet sati zakašnjenja i u potpuno drugaèijem kontekstu.

Naime, u srijedu u jedan ujutro je na webu "Veèernjeg" objavljena skandalozna vijest pod naslovom "Demanti pod pritiskom?", u kojem se poziva na "neke glasine s Prisavlja" i "neslužbene informacije", a zapravo se iznose Hebrangove optužbe o pritisku Tanje Šimiæ na Slaðanu Bukovac, inaèe novinarku HTV-a. Ideja da je netko prijetio otkazom svojoj zaposlenici koja je netom izgubila oca toliko je monstruozna da bi ju mogao smisliti samo netko tko nema ni trunke ljudskosti u sebi.

Iako nas dosadašnja praksa uèi da nema toga što Hebrang  nije spreman napraviti kako bi od HTV-a napravio HDZ-ovu præiju, gaženje preko leša branitelja zbog ostvarivanja politièko-medijskih ciljeva prelazi svaku civilizacijsku mjeru.

Zanimljivo je da se najnoviji i najžešæi HDZ-ov udar na HTV dogaða upravo u vrijeme povišenog nacionalnog naboja zbog uhiæenja Ante Gotovine, dakle u trenutku kad HDZ ne može oèekivati nikakve kritike meðunarodne zajednice, ali zato mora povratiti povjerenje desnog glasaèkog tijela, a kud æete boljeg povoda od zaštite lika i djela "oca domovine", u èije je vrijeme HTV funkcionirao kao HDZ-ov medijski servis.

Neven Barkoviæ

Povratak

AKTUALNO