hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Utvrðivanje Latinove odgovornosti

16.12.2005.

ZAGREB - Programsko vijeæe HRT-a donijelo je na sjednici u èetvrtak zakljuèak kojim se glavnom ravnatelju HRT-a, ravnateljici HTV-a, direktorici programa HTV-a i uredniku Mozaiènog programa predlaže da se pokrene postupak utvrðivanja odgovornosti Denisa Latina zbog kršenja programskih naèela i obveza u »Latinici« emitiranoj 12. prosinca 2005. s temom »Tuðmanova ostavština«. Emisija je, prema mišljenju vijeænika HRT-a, grubo kršila profesionalne uzuse meðu kojima su nerelevantni gosti i jednostrano sagledavanje teme.
O tome da je »Latinica« bila neprofesionalna nije bilo dvojbe iako su se èula suprotna stajališta o tome je li trebala biti predmet saborske rasprave u toèki koja se trebala baviti izvješæima o radu Ravnateljstva i Programskog vijeæa HRT-a.
Danko Bljajiæ je kazao da ga je rasprava podsjeæala na neciviliziran kolegij informativnog programa na kojem bi svi htjeli biti urednici, a ne poznaju zakon. Darinka Janjanin smatra da se dvodnevnom raspravom o HRT-u u Saboru dogodio žestok politièki udar na tu kuæu. Juraj Njavro kazao je da je »Latinica« emisija koja ne ide uživo pa je rijeè o namjernoj grešci, podvali i krivotvorini. Stoga je, ako se u »Latinici« ništa ne promijeni, zatražio njezino skidanje jer se veæ za iduæi ponedjeljak najavljuje tema »Povlastice hrvatskih branitelja i partizana«, što je, smatra, nedopustivo usporeðivati. Anja Šovagoviæ Despot kazala je kako ne misli da je u Saboru napravljen politièki udar na HRT, nego zbog cijele situacije osjeæa pritisak javnosti te. Nada Gaèešiæ Livakoviæ takoðer je zgrožena ovotjednom »Latinicom«, ali i nekim prethodnima, primjerice onom koja se zvala »Što gluplje, to bolje«, a u kojoj se, kaže Livakoviæ, na stup srama pribilo samo jednog èovjeka - Tonèija Huljiæa. Zatražila je Latinovu smjenu, pitajuæi zašto se javno nisu pustili telefonski pozivi protiv emisije. Suzana Jašiæ kazala je kako ne može vjerovati da netko meðu vijeænicima nije svjestan da je rasprava u Saboru bila usmjerena na to da se kaže kako Programsko vijeæe i vodstvo kuæe nisu radili svoj posao kako treba. Dodala je da je zadnja »Latinica« zahvaljujuæi profesionalnim propustima uèinila medvjeðu uslugu sebi, HRT-u i svima onima koji budu ubuduæe htjeli biti kritièni. Direktorica programa Tatjana Šimiæ potom je preuzela odgovornost za emitiranje emisije, ali ne i za njezin sadržaj. Kazala je kako se izmeðu moguænosti da bude optužena za cenzuru i puštanja emisije za koju je i prilikom pregledavanja držala da je neprofesionalna, opredijelila za ovo drugo.
O »Inicijativi za HTV - javnu televiziju«, koji je potpisalo oko 50 djelatnika HRT-a, Vijeæe æe raspravljati na iduæoj sjednici, a u èetvrtak je osudilo nepoštivanje procedure unutar kuæe, koja nalaže da se nezadovoljstva uposlenika najprije rješavaju ondje.

Sanader: Sloboda medija ukljuèuje i odgovornost
Nemojmo stvari dramatizirati i stavljati. Bila su dva izvješæa i trebalo je o njima raspravljati. Ja sam apsolutno za slobodu medija i za to æu se osobno, ali i moja stranka, zalagati. To ne dolazi u pitanje, ali sloboda medija ukljuèuje i odgovornost da za izreèenu ili napisanu rijeè nema apsolutne slobode, nego sloboda uz odgovornost, kazao je premijer Ivo Sanader dodajuæi da je logièno da saborski zastupnici raspravljaju i o poslovanju Hrvatske televizije. »Žao mi je da je to podiglo prašinu, ali svatko ima pravo, i Sabor, izraziti svoje stavove, pa tako i o HRT-u. Zbog èega bi se moglo kritizirati sve druge a ne i HTV. To ne iskljuèuje da æu se i dalje zalagati za slobodu medija«, kazao je Sanader uz opasku da se u Hrvatskoj kada je rijeè o slobodi medija ne vraæamo natrag, ali da svatko mora biti spreman i na kritiku. [DŽ. Èokiæ]

Povratak

AKTUALNO