hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nazovi Sanadera radi PDV-a

18.12.2005.

Politièka odluka premijera Ive Sanadera o povlaèenju rješenja drugostupanjskog tijela Porezne uprave kojim se odbija žalba Hrvatske radio-televizije na obvezu plaæanja PDV-a, koju je realiziralo Ministarstvo financija, nije "zatvorila" pitanje naplate PDV-a HTV-u, veæ ga je samo produbila i proširila na sve medije, pa i na dio gospodarstva.
Naime, problem naplate PDV-a javnoj televiziji nije zakonski riješen veæ godinama, jer je zakonsko rješenje neprecizno i može se tumaèiti dvojako, ovisno o interesima i okolnostima. Politièka elita tako i na tom polju veæ desetak godina igra dvostruku igru, prema kojoj zakon tumaèi na naèin da HTV mora plaæati PDV na pristojbu (odnosno na prihod od te pristojbe kao model financiranja programa), ali u stvarnosti taj zakon ne provodi. Tako je bivša HDZ-ova vlada (prije 2000.) u dva navrata ujutro naplaæivala PDV od HTV-a, a popodne ga uplaæivala HTV-u kao "donaciju", dok je vlada Ivice Raèana HTV jednostavno "oslobodila" te obveze. Èitava gužva koja se sada digla zbog toga predstavlja i krajnji povod da se to pitanje razriješi.

Kucnuo je èas

"Mislim kako bi sada bilo pravo vrijeme da se sastanu struènjaci Ministarstva financija, HTV-a i neovisni porezni struènjaci i da se konaèno zakonski razriješi ovaj problem. Samo jedna ili dvije nacionalne javne televizije u Europi plaæaju PDV na pristojbu, zbog funkcije koju javna televizija ima u društvu i mislim kako se to i u Hrvatskoj mora uzeti u obzir. Ovo je prilika da se smire strasti i zbog toga pozdravljam odluku premijera i ministra financija i još jednom pozivam da se pitanje naplate poreza na pristojbu HTV-a jednom zauvijek razriješi", kazao nam je Mirko Galiæ, ravnatelj HTV-a. Na pitanje smatra li da bi, ako se donese zakonsko rješenje kojim se HTV oslobaða PDV-a na pristojbu (kojom financira program), PDV-a trebalo osloboditi i tiskane i radijske medije koji imaju opæe informativnu javnu funkciju, Galiæ je ustvrdio kako bi se i u tom sluèaju zakonska rješenja trebalo uskladiti sa standardima Europske unije. "Mislim da bi usvajanjem EU-ovih standarda tiskani mediji bili znatno manje primorani senzacionalizmom ostvarivati dobru prodaju, a da bi mogli znatno kvalitetnije obnašati svoju funkciju da pravodobno i toèno informiraju javnost", rekao nam je Galiæ.

Politièki interesi

Ivan Šuker, ministar financija, nam je samo kratko kazao kako sve piše u priopæenju Ministarstva financija i da o tome do daljnjega nema novih komentara. Tako æe "do daljnjega" ostati formalno nerazjašnjeno koje su to "nove èinjenice koje nisu bile razmatrane" u dosadašnjem tijeku postupka, a zbog èega je povuèeno rješenje Porezne uprave. Naravno, "neformalno" je više nego lako zakljuèiti kako su te "nove èinjenice" sadržane u politièkoj procjeni premijera Sanadera (vjerojatno uvjetovano i prigovorima iz EU-a) da ne bi bilo politièki pametno ustrajati u tom postupku. Naime, ministar financija se zbilja u petak svojski potrudio da javnost izvijesti o svim pravnim detaljima o ovom sluèaju. Nakon njegova istupa, a poslije Sanaderove odluke, oèito je kako su postupci Porezne uprave Ministarstva financija ustuknuli pred dnevnopolitièkim interesima Vlade.

Povratak

AKTUALNO