hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HTV zatvorio vrata Zrinki Vrabec Mojzeš

20.12.2005.

ZAGREB -

Nakon slabo argumentiranog skidanja sinoænje »Latinice« s programa, još jedan sudionik »Latinice« o Tuðmanovoj ostavštini udaljen je s ekrana javne televizije - bivša glavna urednica Radija 101 Zrinka Vrabec Mojzeš tvrdi da joj je juèer otkazano veæ dogovoreno snimanje priloga za »Nedjeljno popodne«. Po njenim rijeèima, nakon zadnje »Latinice« na kolegiju »Nedjeljnog popodneva« ekipi je prenesena poruka da bi »bilo bolje da se snimanje odgodi«.
- Uopæe se nisam iznenadila kad su me nazvali jer sam to i oèekivala. Na HTV-ovoj listi nepoželjnih sam bila 90-ih godina, a u svemu ovom jedino što me neugodno iznenaðuje jest èinjenica što se ponovno na našoj javnoj televiziji javljaju liste nepoželjnih, komentirala je Vrabec Mojzeš. Zakljuèila je da je ovo dokaz njenoj tezi da »grabimo velikim koracima, ali unatrag«.
Vesna Karuza, urednica »Nedjeljnog popodneva«, s druge strane tvrdi da pojma nema da se uopæe trebao snimati prilog sa Zrinkom Vrabec Mojzeš, a o otkazivanju da se i ne govori. Karuza je dodala i da joj je neobièno i to da netko ovih dana uopæe i snima priloge koji bi se emitirali tek iza Nove godine.
Denis Latin juèer nije znao odgovor na pitanje je li istina da, osim sinoænje, neæe biti emitirane niti tri sljedeæe »Latinice«.
- Nikakve službene informacije ili obavijesti nisam dobio, rekao je Latin. Inaèe, iako to na HTV-u nitko ne želi javno reæi, »Latinica« je do daljnjega skinuta s programa, a po službenim objašnjenjima, sinoænje nije bilo zbog prijenosa humanitarnog koncerta.
- Programsko vijeæe je naložilo ravnateljstvu i nadležnim urednicima da u roku od 15 dana izvijeste javnost o svojim odlukama. Taj rok istjeèe krajem godine, diplomatski je objasnio glasnogovornik HRT-a Janos Römer. Dodao je da odluka o sljedeæim »Latinicama« nije donesena.
Juèer oko podneva na glavnoj porti HRT-a okupilo se 15-ak èlanova Hrvatskih pravaša-Hrvatskog pravaškog pokreta, prosvjedujuæi protiv Latina i »Latinice«. Prosvjed je vodio Dražen Keleminec, kojeg je bivša supruga upravo u »Latinici« optužila za nasilništvo i koji je potom navodno na Prisavlju tražio novinare te emisije i samog Latina.

Z. MAMIÆ

Povratak

AKTUALNO