hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Najbolja internetska pustolovina

16.01.2006.

Internet polako i sigurno ulazi u hrvatski medijski prostor. Sve je više raèunalno pismenih, a u svijetu su, prema nekim procjenama, internetske stranice došle na drugo mjesto, odmah iza televizije. U nas klasièni mediji još prednjaèe, ali kvalitetnih je web portala sve više. Dokaz za to je i ovogodišnji izbor hrvatskih top 100, koji je organizirao specijalizirani raèunalni èasopis VIDI. U mnoštvu kandidata, jedna se stranica posebno istaknula. Adventure sport (www.adventure-sport.net ), prvi cjeloviti pustolovno-sportski portal u Hrvatskoj osvojio je prvo mjesto u kategoriji sporta i zdravlja, ali i nagradu najbolji od najboljih. Cilj im je promovirati, kako sami kažu, pustolovne sportove u prirodi, aktivan i zdrav naèin života. Nastoje pokazati da osim nogometa i košarke, postoji veliki interes i za tzv. male sportove koji nisu toliko medijski eksponirani.
Adventure sport prati one koji umjesto bogatih sponzora i pokroviteljstva visoke politike, imaju samo upornost, inat, ljubav, entuzijazam i prkos, one koji se primarno ne natjeèu jedni protiv drugih, nego sa samim sobom, granicama ljudske izdržljivosti. Sportska borilišta tzv. x-sportaša na najneobiènijim su mjestima na zemlji, vodi, u zraku, na planinama, a èesto i na svemu tome pomalo. Na toj su stranici u prvom planu pustolovne utrke i izazovi, brdski biciklizam, ski-board, padobranstvo, alpinizam, ronjenje, ali i aktivnosti sportaša s invaliditetom.
Kako kažu urednici Adventure sporta, oni su jedini medij u Hrvatskoj koji ravnopravno zastupa sportaše s invaliditetom, ali ne u posebnoj rubrici, jer zaslužuju biti jednaki i ravnopravni.
Recimo nešto i o onima koji pokreæu i stvaraju taj pobjednièki portal. Rijeè je o timu sportaša i novinara koji veæ godinama prate ili se bave navedenim sportovima, a èesto i jedno i drugo, i pokušavaju ih prenijeti ljudima putem novina ili malih ekrana. To im, na žalost, nije uvijek polazilo za rukom, jer interesa i razumijevanja nije bilo. Sada su napokon uspjeli. Glavna i odgovorna urednica je Tanja Kraljiæ, novinarka koja outdoor sportove prati veæ dugo godina, a i sama se èesto upušta u avanture kao što su ronjenje s bocama, vožnja biciklom po Sljemenu, let balonom i slièno. Uz nju tu su još Vjeko Lonèareviæ, Jasmin Saraèeviæ, Mirela Kraljiæ i Ela Muliæ. Ali i ne samo oni, cijela ekipa mladih ljudi, pustolovnog duha pomaže u izradi tog zanimljivog portala, meðu kojima treba posebno istaknuti Daniela Lacka, pionira pustolovnog novinarstva u Hrvatskoj. Koliko to uspješno rade pokazala je i ovogodišnja dodjela nagrada. Na kraju možemo pozvati sve ljude slobodna duha da im se pridruže u pustolovini, jer želja je Adventure sporta uèiniti svijet boljim mjestom za život!   Luka Capar

Povratak

AKTUALNO