hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sudac je proces protiv Rebiæa i Marijaèiæa proglasio gubljenjem vremena

19.01.2006.

DEN HAAG - U srijedu, drugog dana suðenja Ivici Marijaèiæu i Markici Rebiæu, optuženima za nepoštivanje Haaškog suda (ICTY), sudsko vijeæe nije prihvatilo zahtjev obrane da se optužnica odbaci u cijelosti, no suci su dokaze optužbe ocijenili neuvjerljivima i postavili pitanje opravdanosti samog procesa.

Branitelji Marin Ivanoviæ i Krešimir Krsnik zatražili su da vijeæe odbaci optužnicu jer tužitelji nisu dokazali osnovanost optužbi, a Krsnik je naglasio i da Tužiteljstvo osudom Rebiæa i Marijaèiæa želi disciplinirati hrvatske novinare i javnost. Vijeæe taj zahtjev obrane nije prihvatilo. Sudac Iain Bonomy je doveo u pitanje opravdanost postupka protiv Marijaèiæa i Rebiæa.

Ocijenio je da oni objavljivanjem imena i izjave zaštiæenog haaškog svjedoka Johannesa van Kuijka u Hrvatskom listu 2004. nisu ugrozili njegovu sigurnost.

- Ovo je sud koji se bavi najozbiljnijim zloèinima, a ako se veæ bavi nepoštivanjem, onda se mora raditi o ozbiljnim posljedicama, a mi se ovdje bavimo tehnièkim pitanjima - rekao je Bonomy i zapitao se je li to ispravan naèin trošenja resursa suda. (Hina)

Povratak

AKTUALNO