hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Tko je odgovoran za sve propuste HTV-a?

19.01.2006.

ZAGREB - U posljednje vrijeme mnoge urednike i voditelje HRT-a stižu kazne. Tihomir Ladišiæ suspendiran je nakon svoje emisije "Otvoreno" o srpsko-hrvatskom granatiranju Sarajeva i prema atmosferi koja vlada Prisavljem teško da æe se uskoro naæi ispred malih ekana u istoj ulozi, Denisu Latinu sudilo se zbog emisije o Tuðmanovoj ostavštini, Hloverku Novak-Srziæ, voditeljicu i urednicu "Otvorenog", po najavama ravnateljice HTV-a Marije Nemèiæ, isto tako èeka kazna zbog pristranog voðenja emisije o ambalažnom otpadu.

Kažnjena bi uskoro mogla biti i sama Hrvatska televizija, koja se ne pridržava zakonskih odredbi o udjelu vlastite proizvodnje, priopæilo je Vijeæe za elektronièke medije nakon što je provelo kontrolu nad poštivanjem programskih naèela. Po zakonu, udio vlastite proizvodnje mora iznositi najmanje 20 posto dnevnog vremena objavljivanja svakog televizijskog programa, a od tih 20 posto 60 posto mora biti emitirano u razdoblju od 20 do 22 sata.

 U razdoblju od 14. do 21. studenoga 2005., kad smo proveli ciljani monitoring zbog sumnje na kršenje zakona, uvidjeli smo da Drugi program HRT-a taj zakon nije ispoštovao. Zatražili smo oèitovanje, no do danas nam nisu poslali službeno objašnjenje o tom propustu. Kada ono stigne Vijeæe æe ponovo raspravljati i podnijeti odgovarajuæe mjere. Ako ne budemo zadovoljni protiv HRT-a æemo podnijeti prekršajnu prijavu  rekao je Denis Perièiæ, predsjednik Vijeæa za elektronièke medije.

Od glasnogovornika HRT-a Jánosa Römera nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor zašto se do danas nisu oèitovali o tome propustu. 

No, uoèljivo je da se loptice krivnje uglavnom uvijek prebacuju na slabije strane, pa tako za propuste nikad neæe odgovarati oni koji su za njih izravno odgovorni.

Povratak

AKTUALNO