hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Genijalci« i »Ništa osobno« - primjeri sumnjivog poslovanja

31.01.2006.

ZAGREB - Nejasnoæe oko naèina nabavke emisija vanjske produkcije na HTV-u rezultirale su odlukom glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galiæa da sve poslove istraži i interna revizija, a èiji bi inspekcijski rezultati danas trebali biti dostavljeni Galiæu.
Prema zakonskim odredbama, HTV je dužan 10 posto godišnjeg budžeta utrošiti na nabavu emisija iz vanjske produkcije, a prošle je godine, prema HTV-ovom izvješæu, u tu svrhu potrošeno 16,5 milijuna kuna. Meðutim, zbog manjkavosti dokumentacije koja bi trebala otkloniti dvojbe oko sukoba interesa, odnosno zadovoljiti zakonsku odredbu prema kojoj HTV ne može kupovati emisije od osoba koje su u rodbinskim ili braènim vezama sa zaposlenicima HTV-a, predsjednik vijeæa Zdenko Ljevak na juèerašnjoj sjednici Programskog vijeæa HRT-a izvješæe je proglasio i protuzakonitim, što je, zajedno s ostalim nejasnoæama, rezultiralo neprihvaæanjem izvješæa.
Meðu sumnjivim poslovima tako je apostrofiran angažman Saše Podgorelca, supruga HTV-ove urednice Vesne Karuza, a dvojbenima su izdvojene i emisije »Genijalci« i »Ništa osobno« producentske kuæe Media spot, koja je registrirana na istoj adresi kao i Core medija Vladimira Šelebaja, supruga HTV-ove novinarke Dijane Èuljak.
Zanimanje je izazvalo i neuvrštavanje u izvješæe podataka o »Veèernjoj školi«, što je ravnateljica HTV-a Marija Nemèiæ objasnila nelojalnom konkurencijom producentskih kuæa koje su u vlasništvu novinskih izdavaèa, ciljajuæi na Media Ring èiji je vlasnik EPH, a koja je, kako Nemèiæ tvrdi, preko »Zuhra showa« i iz toga proizišle afere, htjela »Veèernju školu« preseliti na neku drugu TV-postaju.

Z. MAMIÆ

Za dokumentarac o Hebrangu 1,5 milijuna kuna

Na sjednici Programskog vijeæa moglo se èuti da HTV ulaže 1,5 milijuna kuna u koprodukciju dokumentarca o Andriji Hebrangu, te veæ nekoliko godina radi na dokumentarcu o raspadu Jugoslavije.


Izdaci HTV-a za vanjsku produkciju po epizodi

»Ljubav u zaleðu« - 180.000 kuna

»Bitange i princeze« - 225.000

»Veèernja škola« - 40.000

»Luda kuæa« - 225.000

»Genijalci« - 75.000

»Piramida« - 60.000

»Kontraplan« - 22.000


Povratak

AKTUALNO