hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRT istražuje Marèinkovu odgovornost i tuži Veèernji list

07.02.2006.

ZAGREB - Na mahanje u subotnjem »Veèernjem listu« navodnim popisima nekadašnjih suradnika KOS-a i Udbe, koji tobože još uvijek rade na HRT-u, Tomislava Marèinka, direktora Orfeja, tvrtke u stopostotnom vlasništvu HRT-a, Ravnateljstvo HRT-a je reagiralo traženjem od Uprave Orfeja da »provede postupak oko utvrðivanja konkretnih mjera odgovornosti izvršnog direktora«.
Osim za HTV veæ uobièajene formulacije o utvrðivanju okolnosti, što bi prema neslužbenim vijestima trebalo rezultirati izvanrednim otkazom Marèinku, Ravnateljstvo je najavilo i sudske tužbe protiv kolumnista Veèernjeg lista Tihomira Dujmoviæa i Veèernjeg lista, jer su »netoènim ili uvredljivim napisima djelovanje HRT-a prikazali u iskrivljenom svjetlu i time nanijeli veliku štetu njegovom ugledu u hrvatskoj javnosti«. Nadalje, najavljena je i kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog online ankete, takoðer objavljene u »Veèernjem listu« i na njihovom portalu, a u kojoj je postavljeno pitanje »Vjerujete li da udbaši još uvijek djeluju na HRT-u«, i to zbog elemenata »raspirivanja nacionalne netrpeljivosti i ugrožavanja sigurnosti pojedinih djelatnika HRT-a«. Zahtjev za utvrðivanje odgovornosti, najave dviju sudskih tužbi i prijava Državnom odvjetništvu rezultati su trosatne sjednice Ravnateljstva HRT-a sazvane zbog istupa Tomislava Marèinka, koji je izazvao ogorèenje i burne reakcije na HTV-u zbog optužbi na raèun Mirjane Rakiæ, ali i iznesenih uvredljivih ocjena o Srbima u Hrvatskoj. Puno izravniji i odreðeniji od Ravnateljstva HRT-a bio je predsjednik HND-a Dragutin Luèiæ koji je istupe Tomislava Marèinka ocijenio skandaloznima.
- U Marèinkovim izjavama ima elemenata ksenofobije, a od toga nam je još važnije, ili da kažem gore, što je novinar koji ga je intervjuirao odmah u prvom pitanju iznio lažnu konstataciju iz koje je onda i proistekao intervju, kazao je Dragutin Luèiæ, govoreæi o pitanju u kojem novinar Veèernjeg lista konstatira da »Mirjana Rakiæ tvrdi da joj je bio zabranjen ulaz na HTV jer je ispunjavala oba uvjeta za to, bila je èlan Partije i srpske je nacionalnosti.«
- Mirjana Rakiæ to nigdje nije rekla, kaže Luèiæ, smatrajuæi da se radi o ataku na HRT koji je dogovoren negdje drugdje, a s jednim ciljem - promjenom vodstva HRT-a.
- Ovo je prevršilo svaku razumnu mjeru i zbog ovakvih istupa æemo zatražiti i mišljenje Meðunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu, dodaje Luèiæ, postavljajuæi pitanje kako netko može posjedovati dokumente iz arhiva KOS-a i Udbe ukoliko i sam nije bio povezan s takvim strukturama. Luèiæ je najavio i da æe o svemu informirati i europske i svjetske novinarske udruge. Na Marèinkove istupe oštro je reagirao i HTV-ov ogranak HND-a, zatraživši od ravnateljstva »hitne i konkretne mjere« protiv Tomislava Marèinka.
- Ogorèeni smo ponovnim prebrojavanjem krvnih zrnaca i medijskim pozivom na linè Mirjane Rakiæ, a potom i novinara koji se spominju uz njeno ime, uvjereni smo da je rijeè o nastavku planiranog i koordiniranog napada na HTV, stoji uz ostalo u priopæenju HTV-ovog ogranka HND-a, u kojem se naglašava zgroženost »lažima, poluistinitim konstrukcijama i uvredama Tomislava Marèinka« i traži osuda »neprofesionalne i neetiène ureðivaèke politike Veèernjeg lista«.
Tobožnji povod Marèinkovog istupa u »Veèernjem listu« bilo je »nekoliko nedavnih istupa s tezom o progonu Srba na HTV-u 1991.« koje odbacuje kao »laži, fame i neistine«. Nakon što je u tekstu postavljena teza da se radi o koordiniranim istupima, Marèinko u razgovoru Mirjanu Rakiæ proziva kao agenticu kodnog imena Gizela, a što dokazuje i èinjenicom da ju pod tim imenom i Ivan Aralica spominje u svojoj »Ambri«. Nadalje, Marèinko Mirjanu Rakiæ optužuje za èistke na HTV-u 2000. godine, a iznosi i optužbe da ona u to vrijeme »od novinarki Hrvatica traži skidanje privjesaka s križem«. Vrhunac Marèinkovih ksenofobiènih ispada javlja se pri kraju intervjua gdje upozorava: »Podsjeæam, Srbi u Hrvatskoj digli su oružanu pobunu 1991., navodno zbog 1941. Danas se javno bune zbog 1991. Zar æemo doèekati novu oružanu pobunu?«

Z. MAMIÆ

Tko je Tomislav Marèinko?

Tomislav Marèinko najpoznatiji je po svom djelovanju na HTV-u u njegovim najcrnjim profesionalnim godinama s poèetka '90-ih, kada je od 1991. do 1994. godine bio urednik informativno-politièkog programa HTV-a, odnosno desna ruka Antuna Vrdoljaka u vrijeme kada je RTZ iz '80-ih kadrovski i moralno proèišæen u HTV iz prošlog desetljeæa. Daljnji profesionalni put ga je odveo u firme dvojbenih poslovnih reputacija, i to redom danas propale Glumina banke, Guciæevog Ferimporta, a bio je i jedan od suvlasnika Nove TV iz vremena njene vlasnièki nikada razjašnjene strukture. Na mjesto direktora Orfeja, tvrtke u stopostotnom vlasništvu HRT-a, dolazi 2003. godine.


Povratak

AKTUALNO