hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zapaljen hrvatski barjak

09.02.2006.

SARAJEVO - Oko tisuæu i pol prosvjednika u srijedu je u Sarajevu pred veleposlanstvima Norveške, Francuske i Danske pozvalo muslimane Bosne i Hercegovine na bojkot proizvoda iz tih zemalja.

"UzTijekom sarajevskoga prosvjeda, pored norveške, francuske i danske, zapaljena je i papirnata hrvatska zastava. Objašnjeno je to reakcijom na karikature objavljene u tjedniku "Nacional", no prosvjednici su isticali kako ipak prave razliku izmeðu Hrvatske i drugih navedenih zemalja.
- Osobno sam bio protiv paljenja hrvatske zastave, ali to što je i ta zastava od papira zapaljena samo je izraz nezadovoljstva. No, radi se o pojedinaènom sluèaju. Dobro je, meðutim, primljeno to što se premijer Ivo Sanader ogradio od takvih postupaka. Eto, jedino bih pozvao da se takve stvari više ne ponavljaju jer to vrijeða muslimane - svoje je viðenje iznio Alija Redžiæ, jedan od voða prosvjeda.
- Želimo svima pokazati da muslimani mogu dostojanstveno prosvjedovati i izraziti svoje negodovanje prema uvredama koje je muslimanima svijeta objavljujuæi karikature proroka Muhameda prvo nanio danski list "Jyllands Posten", a potom i neki mediji drugih europskih zemalja. Ovo je mirni prosvjed jer muslimanski pozdrav i jest salam što znaèi mir - prvi se medijima pred norveškim veleposlanstvom obratio Dino Mehanoviæ, student medicine iz Sarajeva.
- Moramo reagirati i pokazati da smo tu i da postojimo. Ne želimo nikoga dirati, ali ne bismo htjeli ni da nas netko dira. A dirnuli su proroka Muhameda - dodao je Dino Mehanoviæ, jedan od onih koji su se oglušili na poziv èelnika Islamske vjerske zajednice Bosne i Hercegovine reis-ul-uleme Mustafe Ceriæa da ’ostanu kuæi ili na poslu’. Reis je uoèi prosvjeda i otvoreno preko medija poruèio da Islamska vjerska zajednica nije organizator, te da iako osuðuje objavljivanje karikatura, ne prihvaæa nasilje kao odgovor jer to ’samo šteti ugledu poslanika Muhameda’.
"ProsvjednicePovorka koja je od norveškoga preko francuskog do danskog veleposlanstva izvikivala ’Allahu Ekbar’ te nosila transparente mahom s pozivom na bojkot proizvoda iz spomenutih zemalja, imala je i jako policijsko osiguranje, a predvodnici prosvjeda upozoravali su medije na korektno izvješæivanje.
- Ne želim se miješati u vaš posao, ali apeliram da neke poruke ne shvaæate krivo. Kad izvikujemo ’Allahu Akbar’ samo poruèujemo da je ’On najveæi’. Moramo reagirati kad se vrijeðaju naši vjerski osjeæaji - isticao je Alija Redžiæ i pozvao na ’minimum tolerancije’.

Novi prosvjed

Nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za okupljanje prosvjednika, no proèulo se meðu prosvjednicima kako je policiji skup prijavila jedna osoba iz Travnika.
- Pokazali smo svoju snagu ovim prosvjedom i nadamo se da æe nas diplomatski predstavnici stranih zemalja ozbiljno shvatiti. Ako treba možemo ovako dolaziti svakoga dana dok ne prihvate naše zahtjeve za poštovanjem naših vjerskih osjeæaja i dok nam se ne isprièaju - poruèio je preko megafona Salih Begoviæ obraæajuæi se pred danskim veleposlanstvom na Grbavici okupljenima, uz gromoglasno odobravanje.
Neslužbeno se doznaje kako bi novi prosvjedi u Sarajevu mogli uslijediti u nedjelju, a na njih se, meðu ostalima, poziva i preko web stranice www.islambosna.ba gdje se dijelom iznosi i neslaganje sa stajalištima reisa Ceriæa.

   

Bez ’Nacionala’ na kioscima

U srijedu su sarajevski mediji takoðer izvijestili kako su posebne mjere osiguranja poduzete u hrvatskom konzulatu u Tuzli, no dojava o incidentima nije bilo. Meðu prosvjednicima se, istina, moglo èuti preprièavanje o tome kako je i "Nacional" objavio karikature prvotno publicirane u danskome dnevniku "Jyllands Posten", no toga tjednika u srijedu ujutro nije bilo na sarajevskim kioscima.

"Slobodna Bosna" karikature je objavila
u studenom 2005. godine

Èuðenje stranih izvjestitelja u srijedu je izazvala èinjenica što je i tjednik "Slobodna Bosna" još u broju od 3. studenoga prošle godine objavio karikature proroka Muhameda iz "Jyllands Postena", no tada nitko nije reagirao. Tek je u utorak reis Ceriæ naveo i taj podatak, ali je on ostao prilièno nezamijeæen.

Tankoviæ (SDAH): Paljenje hrvatske zastave je zloæudni èin

ZAGREB l Èim je èuo za incident paljenja hrvatske zastave u Sarajevu u Saboru je reagirao zastupnik SDA Šemsko Tankoviæ oštro osuðujuæi nemili incident. Zatražio je da vlasti u BiH hitno pronaðu pokretaèe i kreatore toga zla i privedu ih pravdi. "SDA Hrvatske prosvjeduje protiv tog muènog èina kojim se urušavaju dobri odnosi dviju zemalja. Taj je zloæudni èin posebno opasan jer su u proteklim danima graðani Hrvatske i najviši državni i crkveni dostojanstvenici uèinili sve u smjeru smirivanja tenzija izazvanih ponašanjem tjednika Nacional"- kazao je Tankoviæ. U ime SDA Hrvatske isprièao se svim hrvatskim graðanima i državnim i crkvenim institucijama.

Kitaroviæ: Odbacujemo èin spaljivanja

ZAGREB - Odluèno odbacujemo èin spaljivanja hrvatske državne zastave. Podsjeæamo da je hrvatska Vlada u utorak odmah reagirala te izrazila žaljenje i odluèno se ogradila od naèina na koji se tjednik "Nacional" ukljuèio u objavljivanje karikatura islamskoga proroka Muhameda te je osudila svaki oblik netolerancije i vrijeðanja bilo èijih vjerskih osjeæaja - izjavila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitaroviæ.

Š. SELIMOVIÆ

 

BEZ STRAHA MUFTIJA ŠEVKO OMERBAŠIÆ OGORÈEN RAZGOVOROM
KOJI JE DIGAO HRVATSKU NA NOGE

Nema fetve, novinara Diaba treba protjerati

ZAGREB - Novinar Hassan Haidar Diab grubo je obmanuo hrvatsku javnost objavljivanjem navodne fetve libanonskoga sunitskog šeika Ibrahima al Saleha prema novinarima "Nacionala". Novinar Diab je opasan, on potièe netrpeljivost izmaðu Hrvata i muslimanskih vjernika, trebalo bi ga protjerati iz Hrvatske! - izjavio nam je muftija Ševko ef. Omerbašiæ, predsjednik Islamske zajednice u Zagrebu, reagirajuæi na paniku koja je zahvatila hrvatska diplomatska predstavništva, ali i graðane, televizijskim komentarom imama džamije u Tripoliju i navodnom objavom fetve koja svakom muslimanu dopušta ubiti osobu koja vrijeða islam.
- Ne vjerujem da je imam govorio o Hrvatskoj, nego o problematici vrijeðanja proroka Muhameda, a tom novinaru ne bi trebali vjerovati hrvatski graðani jer on sije paniku i strah. Nije objavljena fetva - tvrdi efendija Omerbašiæ.
- Valjda bih ja, po svojoj službi, trebao istupati u medijima u ime Islamske zajednice ako se dogodi ovakav sluèaj, a ne da se traže imami po svijetu koji jedva da su èuli za Hrvatsku, a kamoli za "Nacional" - zakljuèuje Omerbašiæ.

Damir ŠARAC
   

Hrvatska nema razloga za strah

- Sinoæ sam gledao program televizije Al-Jazeera koja je izjavu premijera Ive Sanadera kojom osuðuje objavljivanje karikatura s Muhamedovim likom u "Nacionalu", istaknula kao rijedak primjer pozitivnog odnosa vlade jedne europske države prema muslimanima. Znaèi, muslimani diljem svijeta razumiju što se dogaða i ne osuðuju hrvatsku Vladu, i Hrvatska nema razloga za strah - objasnio nam je predsjednik Islamske zajednice u Zagrebu.

 

Hassan Diab: Neka se Omerbašiæ vrati u Bosnu

S muftijom Omerbašiæem ne želim polemizirati. Ako mene želi protjerati iz Hrvatske, neka se najprije vrati u Bosnu iz koje je došao - stajalište je novinara Hassana Haidara Diaba, suradnika zagrebaèke televizije Z1, koja je objavila izjavu šeika Saleha. Diab je uvjeren kako je upravo Omerbašiæ kriv za objavu karikatura u "Nacionalu", jer je nekoliko dana prije najavio kako æe muslimani burno reagirati ako hrvatski mediji odluèe objaviti prikaze Muhameda.
- A gdje je sad?! Sada smiruje situaciju, premda je najprije najavio žestoku reakciju. Omerbašiæ smatra kako bi on trebao propisivati novinarima u Hrvatskoj što æe objaviti i od koga æe tražiti izjave. Radi se o problemu koji nije samo hrvatski, nego svjetski, i ja sam za sugovornika našao imama koji je kompetentan o tome govoriti. A s Omerbašiæem sam odavno naèistu: on me kleveæe jer sam pisao o temama koje mu nimalo nisu bile ugodne - kaže Diab.

   

Mesiæ: To nije bio pametan potez

ZAGREB - Objavljivanje karikatura proroka Muhameda u najmanju ruku nije pametan potez niti izvan Hrvatske niti u Hrvatskoj i on može nanijeti štetu i državi i pojedincima – kazao je predsjednik države Stjepan Mesiæ. Predsjednik je kazao kako smo suoèeni sa situacijom u kojoj treba naæi pravu mjeru izmeðu naèela slobode govora i izražavanja i potrebe da se ne vrijeðaju nièiji vjerski osjeæaji. "Možemo vjerovati da autori karikatura nisu željeli vrijeðati muslimane, ali èinjenica je da su oni uvrijeðeni", kazao je Mesiæ.

Šeksova osuda

ZAGREB - Na poèetku sjednice, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izrazio je "osudu, prijekor i ispriku" zbog objavljivanja spornih karikatura proroka Muhameda u tjedniku "Nacional", nazivajuæi to "nerazumnim èinom kojim se vrijeðaju vjerski i nacionalni osjeæaji muslimana". "Ne može se pod firmom medijskih sloboda poigravati vjerskim osjeæajima koji mogu prouzroèiti vrlo teške posljedice", kazao je Šeks.

 

PREMIJEROVA PORUKA IVO SANADER O KARIKATURAMA U "NACIONALU":

Vrijeðanje se neæe tolerirati

DEANOVEC - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je u srijedu da se vjerski osjeæaji drugih moraju poštovati te da je hrvatska Vlada poslala jasnu poruku svima u Hrvatskoj i svijetu da se vrijeðanje vjerskih sloboda i osjeæaja neæe tolerirati. Sanader je to rekao odgovarajuæi novinarima na pitanje u vezi s "Nacionalovim" objavljivanjem karikatura proroka Muhameda.
Upitan poduzima li Vlada neke mjere sigurnosti nakon objave karikatura, odgovorio je da Vlada prati situaciju te da æe njezina reakcija biti sukladna njezinu razvoju. Takoðer je odgovorio kako Vlada nema informacija o moguæem gospodarskom bojkotu islamskih zemalja prema Hrvatskoj.
Ponovio je da je objavljivanje karikatura proroka Muhameda u "Nacionalu" vrlo loš urednièki potez koji Vlada odbacuje jer se to objavljivanje protivi temeljima suvremene demokracije.
- To je isto kao kad bi se netko rugao s Isusom Kristom - rekao je Sanader te istaknuo da Vlada i to odbacuje navodeæi pritom televizijsku emisiju "Zlikavci". Suvremena demokracija temelji se na poštovanju drugoga i drukèijeg, poruèio je premijer Sanader. (H)


GRAÐANI NA ÈUDU - NESTALA STRANICA PREPORUKA NAŠEG MINISTARSTVA

Izbrisana upozorenja za putovanja

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u srijedu je intenzivno kontaktiralo s veleposlanstvima i konzulatima smještenim u muslimanskim državama, ali do poslijepodnevnih sati na Zrinjevac nije pristigla ni jedna dojava iz diplomatsko-konzularne mreže o eventualnim prijetnjama, provokacijama ili izgredima koji bi bili usmjereni prema Hrvatskoj. Naime, još su na snazi mjere najvišeg stupnja sigurnosti.
Upravo ovih dana graðani su intenzivnije na internetskoj stranici našega ministarstva tražili informacije i eventualne preporuke o izbjegavanju putovanja u neke zemlje, odnosno nesigurne zone.
Nemalo su se iznenadili uvidjevši da je "link" s takvim uputama i preporukama nestao s web stranice. Tako su se u posljednja dva dana i "Slobodnoj Dalmaciji" javili graðani s kritièkim primjedbama kako je ministarstvo "baš sada kada je najpotrebnije" prestalo informirati svoje graðane o potencijalno opasnim ili nesigurnim odredištima u svijetu.
U MVPEI-ju smo u utorak neslužbeno saznali da je taj dio sadržaja "na ažuriranju", ali se nije pojavio ni u srijedu.
Iz diplomatskih krugova može se saznati da se hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova u posljednje dvije godine znalo suoèavati s prosvjedima veleposlanstava èije su se zemlje našle na popisu destinacija koje se ne preporuèuju hrvatskim državljanima za putovanje.
Tako se, tvrdi naš izvor, MVPEI zna èesto naæi u dvojbi, procijepu izmeðu diplomatske korektnosti prema stranoj državi i potrebe da se naši graðani objektivno i odgovorno informiraju o nesigurnim i potencijalno opasnim žarištima u svijetu.

Šenol SELIMOVIÆ

DAN POSLIJE IVO PUKANIÆ ODGOVARA KRITIÈARIMA:

Ne miješam se ni ja muftiji u propovijed

ZAGREB - Poruka vjerskoga voðe muslimana sunita, šeika Ibrahima al Saleha iz libanonskoga grada Tripolija, koji je na smrt osudio izdavaèe "Nacionala" zbog objave karikatura proroka Muhameda, u redakciji "Nacionala" nije izazvala paniku ni pojaèala osiguranje.
Izvršni urednik tjednika "Nacional" Marko Æustiæ u izjavi za "Slobodnu Dalmaciju" u srijedu je kazao kako redakcija ne namjerava tražiti policijsku zaštitu jer nikakve ozbiljne prijetnje nisu primili.
— Stiglo je tek nekoliko faksova u kojima se izražava prosvjed zbog objave karikatura, nekoliko osoba je nazvalo našu centralu i to je sve. Ne smatramo to zabrinjavajuæim nego posve legitimnim i ne vidimo nikakvu potrebu za policijskom zaštitom - kazao je Æustiæ. U "Nacionalu" negoduju zbog toga što su Vlada i predsjednik Sabora Vladimir Šeks osudili objavu karikatura.
- Neka gospoda proèitaju Ustav pa æe shvatiti da se ne smiju petljati u slobodu rijeèi i ureðivaèku politiku jednog lista - poruèio je Æustiæ.
Vlasnik "Nacionala" Ivo Pukaniæ efendiji Ševku Omerbašiæu je kazao kako ’ni on njemu ne dolazi u džamiju govoriti kakvu æe držati propovijed, pa oèekuje i da muftija njega pusti da radi svoj posao’. Libanonskom šeiku Ibrahimu al Salehu poruèio je da se osvrne na probleme u Libanonu kojih je napretek, a njega i "Nacional" ostave na miru.

A.B. KRILE

Povratak

AKTUALNO