hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Loše stanje u medijima pod državnom paskom

29.03.2006.

KARLOVAC - Nakon nedavne skupštine Radio Ogulina na kojoj su suvlasnici - opæine Josipdol i Saborsko te Župa Sv. križa - prepustili svoje udjele Gradu Ogulinu, potaknuto je još jednom pitanje stanja u medijima Karlovaèke županije, onima koji svakodnevno ukazuju na tuðe probleme i uspjehe.

Opæa je ocjena da oni koji djeluju pod kapom vlasti, gradskih tvrtki i institucija posluju iznimno loše, grcaju u neplaæenim dugovima te neiscrpno prazne proraèune i fondove. S druge strane, mediji u privatnom vlasništvu, koji posluju prema zakonima tržišta, osvajaju publiku željnu toène i zanimljive informacije te okupljaju oko sebe velik krug oglašivaèa.

Vratimo se tužnoj prièi u Ogulinu. Direktor Nebojša Magdiæ tvrdi da je privatizacija jedino rješenje za izlazak Radio Ogulina iz dugova.

- Mi, uposlenici s èetvrtinom udjela, ne smijemo pisati ono što nam odgovara jer smo u 75-postotnon vlasništvu Grada, a bez njegova novca bili bismo zatvoreni. Istina, nikad nas nitko izravno ne cenzurira, ali nameæemo si autocenzuru jer znamo što ne smijemo.

Vlast nema viziju što uèiniti s nama, ali trpi nas jer zatvaranje postaje ne bi bilo dobro za politièki imidž. Hrvatski radio Karlovac, u vlasništvu službenog Karlovca i gradskih poduzeæa, ovakav kakav jest neperspektivan je ostatak prošlog režima, èiji program, dostupan na karlovaèkom podruèju, malo tko sluša.

Unatoè donacijama vlasnika, koje su samo prošle godine dosegnule 720.000 proraèunskih kuna, HRK se valja u dugovima, oprema je davno trebala biti otpisana, a ta tema na svakoj sjednici, na kojoj se o tome raspravlja, posvaða èlanove Gradskog poglavarstva (politièare). Skupština društva zakazana je za desetak dana, a neslužbeno doznajemo da bi Radio konaèno, nakon sedam godina negativnog poslovanja, trebao biti makar nakratko u plusu.

S druge strane, dugoreška postaja Radio Mrežnica, omiljena diljem županije, sa suvremenom radijskom opremom i primjerenom ekipom novinara, praæena je zavidnim brojem oglašivaèa.

- Poèeli smo 1999. u vlasništvu Grada i gradskih poduzeæa Duge Rese. Menadžment je tada bio loš i okretali smo se donacijama suvlasnika umjesto tržištu te shvatili da tako ne možemo naprijed. Radio je 2000. privatiziran te su istodobno poboljšavani programski sadržaji i marketing.

U opremanje Radija tijekom tih šest godina uložili smo više od tri milijuna kuna. No, i s onom ‘užasnom’ opremom bili smo slušaniji od drugih jer smo se bili potpuno posvetili poslu. Sada tim od devet ljudi radi 24 sata vlastitog programa, a to je velik posao - istaknula je Arijana Kekiæ, direktorica i glavna urednica Radio Mrežnice.

Dodala je da su, postavši uspješni, mnogima postali trn u oku. Uèestale su prijetnje, kako kaže, trivijalnih politièara, posjeti inspekcija koje nikad nisu pronašle nikakvu nepravilnost i sliène prepreke.

U vlasništvu Karlovca je i Karlovaèki tjednik koji je do prije dva tjedna grafièki izgledao kao novine s polica antikvarijata, a ne suvremenog medijskog tržišta. “Obojili” su svoje stranice, no tekstovi su uglavnom i dalje opširni izvještaji s gradskih politièkih zbivanja, što im je u publici priskrbilo epitet “gradskog biltena”.

Njihov konkurent, tjednik Sedam dana koji æe sljedeæi mjesec proslaviti prvi roðendan, iz tjedna u tjedan bilježi rekordnu tiražu, na kioscima nerijetko “boravi” tek dan-dva, a nakon nekoliko prvih brojeva za oglase više nema mjesta na 48 kolor stranica pa æe uskoro postati mnogo sadržajniji.

Povratak

AKTUALNO