hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Mama to sam ja, slobodna sam...«

01.04.2006.

I sam predsjednik George Bush, na putu u Meksiko, izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalnost onima koji su pridonijeli, da se poslije punih 83 dana zatoèeništva i neizvjesnosti oko njene sudbine Jill pojavi živa i zdrava u utvrðenoj amerièkoj Zelenoj zoni u središtu Bagdada. Svi su s olakšanjem primili vijest da je amerièka mlada novinarka živa i zdrava.
Njena majka Katie dobila je poziv u èetvrtak rano ujutro koji nikad neæe zaboraviti: »Mama to sam ja slobodna sam«, izgovorio je glas a druge strane žice! Nije bilo zabune, bila je to Jill. Majka je zaplakala, ali je slavlje je otpoèelo. Mnogobrojne kamere amerièkih TV postaja okupile su se za nepunih sat ispred doma Carrollovih u Bostonu.
Skoro u isto vrijeme, Christian Science Monitor, poznati dnevnik iz Bostona za koji se Jill javljala kao slobodni izvjestitelj iz Iraka sve do trenutka kad je poèetkom sijeènja oteta, na mnogobrojne je e-mail adrese, ukljuèujuæi i onu dopisnika Vjesnika iz New Yorka poslao media-alert: »Jill je slobodna!« - tako je glasila kratka obavijest koja je postala vijest tjedna u Americi. Otac Jill Carroll odao je priznanje šefovima i urednicima ovih uvaženih amerièkih novina što su strpljivo i uz mnogo truda pridonijeli oslobaðanju Jill. Zasad meðutim nema suviše detalja o nekom posebnom angažmanu.
U prvim satima nakon pojavljivanja nešto drukèije odjevene Jill Carroll pred kamerama amerièke televizije u Bagdadu, amerièka javnost nije se mnogo bavila okolnostima pod kojima je Jill puštena na slobodu. Najvažnije je bilo vidjeti je živu, zdravu i oèito zadovoljnu. Oni koji je dugo znaju, prepoznali su znake psihièke uravnoteženosti i, èini se, bez veæih ožiljaka kod ove jake i izdržljive žene. U svakom sluèaju, bila je to sasvim drukèija Jill od one koja je u svijet slala oèajnièke pozive strahujuæi da æe je otmièari bezrazložno likvidirati. Strah za Jill je bio vrlo opravdan jer je sedmog sijeènja, istog dana i u isto vrijeme kad je oteta, na istom mjestu hladnokrvno ubijen njen prevoditelj Iraèanin Allana Eniwya.
No, svoju prièu Jill Carroll æe svakako tek isprièati kad se vrati kuæi. Njen povratak u Boston predviðen je ovog vikenda. Nema sumnje da æe doèek biti velièanstven.

Erol Avdoviæ

Povratak

AKTUALNO