hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Pupovac: Etnièko nasilje u porastu

09.05.2006.

 U Hrvatskoj su uèestali etnièki motivirani incidenti, u medijima je sve izraženiji govor mržnje prema Srbima, a vlasti ne sankcioniraju te pojave, premda postoji zakonska podloga na osnovi koje bi to morale uèiniti, ocjena je Kluba zastupnika SDSS-a. Ovoga æe se tjedna predstavnici te stranke sastati s predsjednikom HND-a Dragutinom Luciæem da bi mu predstavili svoju analizu »sustavnog proizvoðenja medijskog govora mržnje«.
- Zastrašujuæi su razmjeri govora mržnje u pojedinim medijima i internetskim forumima nekih dnevnih novina. Sloboda medija ne znaèi slobodu širenja mržnje jer se tako destabiliziraju odnosi hrvatskog i manjinskog srpskog naroda, rekao je Milorad Pupovac na konferenciji za novinare. Nije želio govoriti o tome koji mediji, prema njegovu mišljenju, prednjaèe u širenju mržnje, veæ je tek najavio da æe SDSS nakon sastanka s vodstvom HND-a odluèiti što æe poduzeti. Dotad je Pupovac pozvao Vladu da sankcionira sve oblike govora mržnje ili velièanja fašistièkih, odnosno ustaških ideja.
Od poèetka ove godine u Hrvatskoj je, rekao je Pupovac, bilo 12 etnièkih incidenata, a istaknuo je posebno nedavnu utakmicu u Kninu izmeðu »Dinama« i lokalne »Dinare«. Na toj je utakmici dio navijaèa, »simbolièno prigodno obuèenih«, tvrdi zastupnik SDSS-a, cijelo vrijeme pjevao: »Nismo došli da pijemo vina, nego krvi mladoga Srbina«, a »bez adekvatne reakcije vlasti i policije«.
- Naše zakonodavstvo predviða sankcioniranje velièanja fašistièkih ideja i uvreda po etnièkoj osnovi, ali oèito da izvršna vlast to ne zna ili ne želi znati. Izostala je i reakcija javnih osoba i Crkve. Društvo koje drži do sebe ne može si to dopustiti, upozorio je Pupovac. Osudio je i paljenja ulaznih vrata rijeèke obitelji Radojeviæ. Rijeè je o samohranoj majci i njezinoj sestri, »što pokazuje do koje je mjere taj postupak gnusan, neèastan i neherojski«.

Povratak

AKTUALNO