hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sakrio mobitel ispod stola PREMIJERA

23.05.2006.

Novinar slovaèkog tjednika "Plus 7 dana" Vaclav Nekvapil otišao je malo predaleko u istraživaèkom novinarstvu, pa mu zbog toga prijeti kazna zatvora od dvije godine. On je, prema kaznenoj prijavi policije, pokušao prisluškivati zatvorenu sjednicu vlade.
Ovaj je novinar, kada je u vladi bio Dan otvorenih vrata, neprimijeæen uspio podmetnuti svoj mobilni telefon i zalijepiti ga vrpcom ispod stola premijera Mikulaše Dzurinde. Telefon je bio napunjen i ukljuèen. Služba osiguranja ga je našla tijekom redovitog pregleda uoèi sjednice vlade koja se obièno drži srijedom.
"S odreðenim tehnièkim prilagoðavanjima njime se moglo èuti sve što se govori na sjednici vlade", izjavio je šef ove službe Jan Packa.
Prema broju, odnosno SIM-kartici mobitela, policija je ubrzo pronašla Nekvapila koji je izjavio da je htio samo provjeriti kako funkcioniraju sigurnosne mjere u vladi.
Policija, meðutim, tvrdi da to nije u pitanju "jer zašto bi onda na licu mjesta ostavio mobitel u funkciji".
Ukratko, prema uvjerenju policije novinar je poèinio kazneno djelo i iznevjerio etiku svoje profesije. To isto tvrdi i vladin glasnogovornik Martin Maruška.
Iz tjednika "Plus 7 dana" odbili su komentirati ovaj sluèaj.
Ovo je treæi sluèaj u Slovaèkoj da novinari pokušavaju izigrati sigurnosne mjere ... Prvi put se radilo o nožu koji su uspjeli unijeti u parlament, a u drugom sluèaju su se slobodno kretali na pisti aerodroma, upozoravajuæi da bi to isto mogao i neki terorist.
U prvom sluèaju osiguranje parlamenta je kažnjeno za propust, a u drugom uprava aerodroma u Bratislavi je poduzela strože mjere osiguranja na pisti.

Povratak

AKTUALNO