hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bonomy: Što se èekalo s optužnicom za Joviæa

23.06.2006.

ZAGREB/DEN HAAG - Raspravno vijeæe ICTY-ja prihvatilo je zahtjev glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte o odbacivanju optužnica protiv hrvatskih novinara.

Trojica osloboðena

Tako je odbaèen postupak za Stjepana Šešelja, Marijana Križiæa i Domagoja Margetiæa, jer je to, ustvrdila je del Ponet, u ’interesu pravde i sudske ekonomiènosti’, doznaje se u èetvrtak iz ICTY-ja.
Šešelj, Margetiæ i Križiæ, izdavaè i dvojica bivših glavnih urednika tjednika ’Hrvatsko slovo’, teretili su se da su u prosincu 2004. objavili identitet i iskaz zaštiæenog svjedoka Stjepana Mesiæa sa suðenja Tihomiru Blaškiæu.
Margetiæa se dodatno tereti za objavu transkripta Mesiæeva svjedoèenja u procesu Blaškiæu 1998. u ’Novom Hrvatskom slovu’, za što je takoðer obustavljen daljnji postupak. Za isto kazneno djelo nepoštovanja suda ostaje optužen Josip Joviæ, koji je isti transkript objavio u prosincu 2000. Uz ovu odluku Raspravnog vijeæa objavljeno je i izdvojeno mišljenje suca Iaina Bonomyja.

Najteži sluèaj

Bonomy istièe kako bi bilo zanimljivo da se tijekom suðenja Josipu Joviæu, èiji je sluèaj tužiteljstvo smatralo najtežim, moglo razjasniti zašto je optužnica protiv njega, podignuta èetiri godine nakon što je poèinio prekršaj.

   

Odbacivanjem nije ubrzan rad suda

Odluka glavne haaške tužiteljice da povuèe optužnicu protiv trojice hrvatskih novinara, smatra sudac Iain Bonomy, ni na koji naèin ne pridonosi ubrzanju rada Haaškog suda jer su za ta suðenja, koja su se trebala održati poèetkom srpnja, veæ bile rezervirane sudnice koje se sada ne mogu koristiti za druge postupke.

Povratak

AKTUALNO