hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Natjeèaji s unaprijed poznatim pobjednikom?

03.07.2006.

Vijeæe za elektronièke medije prošli je tjedan dodijelilo osam lokalnih radijskih koncesija, meðu koje, podsjetimo, spada i ona dodijeljena za Pulu. Od sedam ponuda, koliko je pristiglo na adresu Vijeæa, izabrana je ona labinske tvrtke Vanga. Iza te firme, odnosno njezine osnivaèice Eli Lautizar, krila se ponuda direktora Radio Labina Valtera Licula. Tjedan dana nakon dodjeljivanja koncesije u našu je redakciju stiglo otvoreno pismo koje potpisuju vlasnici poduzeæa Prijemnik d.o.o. Nenad Marjanoviæ Fric, Boris Bjelica, Diego Bosusco i Danijel Birgmajer. Oni u tom pismu, upuæenom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, zatim saborskim zastupnicima iz Istarske županije, udruzi Partnerstvo za društveni razvoj, medijima te Hrvatskom novinarskom društvu, izražavaju nezadovoljstvo radom Vijeæa. Vlasnici Prijemnika izmeðu ostalog navode da je posljednji natjeèaj za dodjelu lokalnih radijskih koncesija objavljen samo u Narodnim novinama i na 118. stranici teleteksta na Hrvatskoj televiziji.

Pulski sluèaj neodoljivo podsjeæa na karlovaèki

- Natjeèajna dokumentacija morala se podignuti u roku od sedam dana, od èega su tri bila neradna za Vijeæe (subota, nedjelja i Uskrsni ponedjeljak)! Kao jedan od dokaza da su u igri netransparentni i mutni poslovi pokazao se kasniji podatak da se na ovaj »prikriveni« natjeèaj u samo èetiri dana javilo èak sedam poduzeæa. To je po našem sudu dokaz da su predsjednik i èlanovi Vijeæa osobno obavještavali pojedince i skupine, a kao dokaz mogu poslužiti datumi kad su neke od firmi registrirane u sudskom registru, piše u otvorenom pismu. Vlasnici Prijemnika navode primjer poduzeæa Vanga, koje je osnovano 2. svibnja 2006., odnosno nakon što je istekao rok za podizanje natjeèajne dokumentacije. Oni se stoga pitaju na koji je naèin Vanga sudjelovala na natjeèaju i tko je u njeno ime podignuo dokumentaciju nakon propisanog roka?
Valter Licul pak odgovara da bi vlasnici poduzeæa Prijemnik trebali biti upoznati sa zakonom, jer su veæ sudjelovali na sliènim natjeèajima. Naime, Licul kaže da se natjeèajna dokumentacija može podignuti putem odvjetnièkog ureda bez prethodnog osnivanja firme. Priznaje da je Vanga osnovana nakon isteka roka za podizanje natjeèajne dokumentacije, što je vidljivo i u sudskom registru, no ne vidi ništa sporno u tome.
Koncem prošlog tjedna u našu se redakciju javio novinar karlovaèkog tjednika »7 dana« Mario Pušiæ, koji kaže da ga pulski sluèaj dodjele radijske koncesije, o kojem je èitao u našem listu, neodoljivo podsjeæa na karlovaèki. Naime, radijsku koncesiju za šire podruèje Karlovca dobilo je poduzeæe Poma, èiji je vlasnik, piše Karlovaèki list, bivši direktor Narodnog radija Zdenko Pomoravec. Podsjetimo, u pulskim se kuloarima prièalo da je Liculov partner u igri za novu pulsku radijsku postaju Juraj Hrvaèiæ, jedan od vlasnika Obiteljskog i Narodnog radija.

Pod sumnjivim okolnostima dodijeljena koncesija i u Splitu

Pušiæ nam je isprièao i iskustvo poduzeæa Sedam (vlasnika tjednika za koji Pušiæ piše), koje je poslalo dvije ponude na natjeèaj za radijske koncesije. Ta je karlovaèka firma poslala ponudu na natjeèaj za koncesiju na podruèju Karlovca, ali su sve informacije govorile da je ta koncesija veæ rezervirana za Pomi. Stoga se tvrtka Sedam prijavila i na natjeèaj za dobivanje radijske koncesije na podruèju Žumberka, no tu je koncesiju Vijeæe dodijelilo poduzeæu Jastreb panorama, koje nije registrirano za radijsku djelatnost. Ista firma je, po rijeèima predsjednika Uprave tvrtke Sedam Danijela Tuškana, suvlasnik firme TV Plus, koja veæ dvije godine emitira televizijski program na podruèju Jaske bez registrirane djelatnosti!
- Tuškan i Pušiæ smatraju da se iza izbora koncesionara radijskih frekvencija krije namjera HDZ-a da ovlada radijskim eterom na podruèju Karlovaèke županije, piše Karlovaèki list. Zanimljivo je spomenuti da je èlan Vijeæa za elektronièke medije Marko Mariæ, po rijeèima Pušiæa, bio dogradonaèelnik Karlovca i èlan HDZ-a. U Zakonu o elektronièkim medijima piše da èlan Vijeæa ne može biti dužnosnik politièke stranke, no ne precizira se vrijedi li ta zabrana samo za vrijeme trajanja njegovog mandata u Vijeæu.
Pod sumnjivim okolnostima je navodno dodijeljena koncesija i u Splitu, gdje ju je, po rijeèima Pušiæa, dobila radijska postaja koja veæ dva mjeseca reklamira svoju frekvenciju, iako je Vijeæe tek 21. lipnja donijelo odluku o koncesionaru. Sve to otvara sumnje da Vijeæe ne djeluje u skladu sa zakonom, no to bi trebao utvrditi Sabor, kojemu ono podnosi godišnja izvješæa. Èinjenica je da se na internet stranicama Vijeæa ne objavljuju natjeèaji koje raspisuju, što je u najmanju ruku neobièno.
Predsjednik Vijeæa za elektronièke medije Denis Perièiæ u odgovorima na naše upite piše da su èlanovi Vijeæa na javnoj sjednici, a putem tajnog glasovanja, kao najbolju ponudu za Pulu ocijenili onu labinske tvrtke Vanga. Èlanovi Vijeæa, piše u Perièiæevom dopisu, bili su upoznati s predloženom programskom koncepcijom Vange, »s time da urbani ili neurbani karakter radija nije i ne može biti kriterij prihvaæanja ili neprihvaæanja ponude«. Perièiæ piše i da su napisi o navodnom lobiranju, malverzacijama i korupciji èlanova Vijeæa neutemeljene spekulacije te da je rijeè o »neprihvatljivom pritisku na samostalnost i rad neovisnog regulatora«.

Bojan ŽIŽOVIÆ

Èlanovi Vijeæa žele »razgovarati«

U otvorenom pismu vlasnika Prijemnika pale su i teške optužbe na raèun Vijeæa za elektronièke medije. Naime, oni naglašavaju da im je tijekom natjeèaja dano do znanja da s èlanovima Vijeæa treba »razgovarati«. U pismu piše da su u kontaktu s kolegama shvatili da je takav naèin »komunikacije« s Vijeæem normalna stvar.


- Uvjereni smo da rad Vijeæa i njegovih èlanova obiluje nedoreèenošæu i otvara prostor za sumnju u korumpiranost. Željeli bismo napomenuti da Vijeæe èini sedam osoba od navodno velikog povjerenja premijera Ive Sanadera i da im je prosjeèna plaæa 18 tisuæa kuna, a osim toga svjedoci smo ogromnog straha i nemoæi kolega zaposlenih u elektronièkim medijima, što rezultira nedostatkom kritike rada Vijeæa, piše u pismu.


Kao primjer »komunikacije« s èlanovima Vijeæa navodi se 2004. godina, kad je prije natjeèaja, u kojem je produljena koncesija dotadašnjim pulskim radijskim postajama (Radio Maestral i Arena radio), Nenad Marjanoviæ u pulskom restoranu veèerao s Ljubom Stefanoviæem, jednim od sedam èlanova Vijeæa. Stefanoviæ je, po navodima iz pisma, platio tu veèeru, što je prema prosudbi vlasnika firme Prijemnik bio znak da njihova »osobnost« nije bila dovoljan jamac »kvalitetnog« projekta.



Povratak

AKTUALNO