hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Pismo za Feral

12.07.2006.

Splitski tjednik Feral, koji je proteklih godina na sebe skretao pozornost na razlièite naèine, izgleda da je zapao u ozbiljnu tržišnu krizu. Neko je vrijeme bio zanimljiv odreðenim krugovima u Hrvatskoj, a i stranim financijerima koji su radili na eliminaciji Tuðmanove i tuðmanovske vlasti u našoj zemlji. Sada su svi oni zadovoljni i Feral kao da nikome više ne treba. O navedenoj krizi svjedoèi neuobièajeno pismo koje je desetak poznatih intelektualaca s prostora bivše Jugoslavije uputilo Angeli Merkel i koje je publicirano u listu Der Tagesspiegl. Pismo s molbom za pomoæ Feralu su, meðu ostalima, potpisali Bogdan Bogdanoviæ, Bora Æosiæ, Slavenka Drakuliæ, Rajko Grliæ, Rada Ivekoviæ i Predrag Matvejeviæ. Inicijativa je na prvi pogled plemenita. No, problematièni su motivi potpisnika i naèin na koji oni oèekuju pomoæ.
Da smo, objašnjava Matvejeviæ, pismo pisali španjolskom premijeru Zapateru ili talijanskome ministru D'Alemi, koji su ljevièari, za razliku od desnièarke Merkel, desnica u Hrvatskoj bi sigurno u tome vidjela insult ljevice. Ali, u nastavku on dokazuje kako se baš radi o ideološkim, i to ljevièarsko-jugonostalgièarskim motivima. Naime, oni podržavaju Feral, prema Matvejeviæu, jer je on antifašistièki usmjeren i predstavlja kontrapunkt desnièarskim novinama poput Hrvatskog lista, Hrvatskog slova i Fokusa, a prvi je pisao o zloèinima Hrvata. Time se domaæoj i stranoj javnosti sugerira još uvijek prijeteæi fašizam, što je veæ nekorektno.
Razloge financijske krize Ferala, što je takoðer posve proizvoljan zakljuèak, autori pisma vide u tome što netko iz struktura vlasti tobože sugerira velikim oglašivaèima da ne objavljuju svoje reklame u ovom listu!? I sada se oèekuje od njemaèke kancelarke utjecati na Sanadera, koji joj uskoro stiže u pohode, da on natjera neka veæa poduzeæa na objavljivanje oglasa u splitskom tjedniku kako bi ovaj dobio koju mrsku mu kunu. Pitanje je koliko æe ova prošnja smilovati prvu damu Njemaèke. Pravilno se, meðutim, procjenjuje kako bi samo jedan njezin mig mogao biti dovoljan za Sanaderovu intervenciju.

Povratak

AKTUALNO