hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nadbiskup zagrebaèki Josip Bozaniæ: Htjeli bismo pokrenuti katolièku televiziju

06.12.2006.

- Valjalo bi promisliti je li nam potrebna vlastita televizija ili pak jaka producentska kuæa koja bi radila kvalitetne vjerske programe koji bi mogli naæi svoje mjesto na veæ postojeæim televizijama. Sve su to stvari o kojima treba zajednièki promišljati, jer je televizija nesumnjivo jedan od najutjecajnijih medija danas - rekao je kardinal Josip Bozaniæ, dodajuæi kako je do naših biskupa u HBK stiglo veæ nekoliko inicijativa u tome smislu.

- Radi se o zahtjevnom projektu koji traži vrlo ozbiljan i razborit pristup. Moje je mišljenje da bismo se, prije nego što uopæe poènemo raspravljati o jednom takvom zasebnom projektu, trebali zapitati koristimo li se dovoljno moguænostima veæ postojeæih, kako nacionalnih, tako i lokalnih televizija - rekao je kardinal Bozaniæ. - Buduæi da živimo u zemlji s katolièkom veæinom, Crkva ima pravo na svoje mjesto na televiziji.

Tvrdi da katolici u Hrvatskoj nisu u potpunosti iskoristili moguænosti koje su im se pružile i koje su zajamèene sporazumom izmeðe HBK i HRT-a, a na temelju ugovora izmeðu Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na podruèju odgoja i kulture.

- Isto tako osjeæa se potreba za profesionalno obrazovnim kadrovima koji bi na raznim TV postajama mogli raditi kvalitetne emisije. Tome æemo nastojati doskoèiti struènim programima na Hrvatskom katolièkom sveuèilištu - rekao je kardinal, dodavši kako se nameæe dvojba treba li Crkva posjedovati vlastitu televiziju.        


Povratak

AKTUALNO