hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Aralica: Akademici ne žele stati iza nevjerodostojnog Mesiæa

13.12.2006.

O tome su veæ pismom obavijestili Tajništvo HAZU. Bojkotom, kažu, žele ukazati na nevjerodostojnost predsjednika države, pogotovo nakon objavljivanja njegova govora iz devedesetih, iz kojeg su oèita neprincipijelna stajališta o antifašizmu i NDH.

Pobornici puštanja Glavaša

Najavljeno predavanje podijelilo je èlanove Akademije pa se Mesiæu sklonija struja i danas trudila organizirati što veæi odaziv na taj dogaðaj. Inicijativa da se demonstrativno ne ide na Mesiæevo predavanje pokrenuta je prije nekoliko dana, a prema našim informacijama, predvode je isti oni akademici koji su prije dva tjedna pisali Vrhovnom i Ustavnom sudu, tražeæi da se Branimira Glavaša pusti iz pritvora.

Jedan od onih koji æe bojkotirati Mesiæa u petak, a koji je to novinarima Jutarnjeg lista danas i otvoreno priznao, dugogodišnji je Mesiæev oponent, književnik i akademik Ivan Aralica.

- Mogu vam potvrditi da sam se složio s tom inicijativom i potpisao pismo u kojem se predlaže bojkot njegova predavanja. Ja sam pismo potpisao i to znaèi da neæu doæi na predavanje - objasnio nam je Aralica. Tvrdi da je glavni cilj bojkota pokazati da je predsjednik Mesiæ izgubio vjedostojnost.

Ne misle svi isto

- Ne radi se samo o govoru o NDH, veæ i nizu drugih poteza koje èini od poèetka mandata. Akademici ne žele stajati iza èovjeka koji je izgubio vjedostojnost - poruèio je Aralica.

Ova je akcija na okupljanje potaknula i neke èlanove Akademije koji misle drukèije.

- Èuli smo se svi telefonom. Dogovorili smo se da svi moramo doæi na predavanje bez obzira na eventualne zdravstvene tegobe - objasnio nam je.

Ne želim kupiti Mesiæa

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader objasnio je zašto je odmah nakon objave snimke Mesiæeva govora  stao u njegovu obranu.

- Sve æu uèiniti da se ne destabilizira predsjednik Republike. Želim odbaciti tumaèenja da time pokušavam kupiti Mesiæa za predstojeæe izbore - rekao je Sanader. (T. K.)

Povratak

AKTUALNO