hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Jagma za dvadeset i sedam fotelja

05.01.2007.

ZAGREB - Saborske zastupnike u ovoj godini oèekuje velik posao. Ustavni sud, stalno Državno izborno povjerenstvo, Programsko vijeæe HRT-a i Upravno vijeæe Hine institucije su koje æe trebati popuniti s tridesetak novih ljudi. Sve su to funkcije važne u izbornoj godini, pa se oèekuju žestoka politièka nadmetanja.

U Ustavnom sudu èak devetorici od 13 sudaca istjeèe mandat, u Programskom vijeæu HRT-a ispraznit æe se šest od 11 mjesta, trebat æe konstituirati i stalno Državno izborno povjerenstvo sa sedam potpuno novih ljudi, a Sabor opet oèekuje i imenovanje svih pet èlanova Upravnog vijeæa Hine.

I vlast i oporba pokušat æe izboriti što bolje pozicije i doæi do fotelja koje bi njihovim strankama jamèile utjecaj i nakon izbora. Za to æe im trebati puno mudrosti, dogovora i neizbježne politièke trgovine.

FUNKCIJE KOJE SE OTVARAJU

9 - 13
sudaca Ustavnog suda - jednom istjeèe mandat u ožujku, a osmorici u prosincu
6 - 11
èlanova Programskog vijeæa HRT-a - mandat im istjeèe u listopadu
7
èlanova DIP-a; šest veæ èeka potvrdu Sabora, a za predsjednika treba ponoviti javni poziv
5
èlanova Upravnog vijeæa Hine
Osim što im daju moæ, veæina tih fotelja visoko su isplative sinekure. Najprivlaènija su mjesta sudaca Ustavnog suda. Osmogodišnji mandat, imunitet, veliki profesionalni izazov i ugled. Do listopada æe se morati dogovoriti i zamjene za šest èlanova Programskog vijeæa HRT-a jer Nedjeljku Pintariæu, Hašimu Bahtijariju, Anji Šovagoviæ-Despot, Nadi Gaæešiæ-Livakoviæ i Danku Bljajiæu tada istjeèe èetverogodišnji mandat. Iako je rijeè o volonterskim funkcijama, one su vrlo privlaène politièarima jer preko njih mogu utjecati na program i kontrolu rada HRT-a.

Zastupnike èekaju i nedovršeni poslovi od lani - imenovanje stalnog Državnog izbornog povjerenstva i Upravnog vijeæa Hine. Veæ pola godine Sabor odgaða konstituiranje stalnog DIP-a. Rijeè je o pozicijama s visokim plaæama, opet o osmogodišnjem mandatu i, što je najvažnije, kontroli izbora.

Iako je saborski Odbor za imenovanja, na temelju meðustranaèkog dogovora, još u srpnju predložio dva potpredsjednika i èetiri èlana, s time se stalo. U javnosti se poèelo sumnjati da se Ranku Marijanu, sadašnjem sucu Vrhovnog suda, namješta mjesto predsjednika DIP-a, ali poèele su kolati i optužbe za nepotizam te sukob interesa drugih kandidata. Primjerice, za potpredsjednicu je predložena i Zdenka Èufar-Šariæ, inaèe predstojnica ureda potpredsjednice Sabora Ðurðe Adlešiæ, a za èlana i Josip Vresk, donedavni zastupnik HSS-a.

Nakon politièkog skandala - prvo imenovanja, a nakon nekoliko mjeseci smjene èetvero èlanova Upravnog vijeæa Hine - procedura se ponavlja. Izbor æe trebati obaviti brzo jer nacionalna novinska agencija veæ dva mjeseca nema èelno tijelo zaduženo za financijsko poslovanje, pa Hinom od 1. sijeènja rukovodi samo nova ravnateljica Smiljana Škugor-Hrnèeviæ, èije je imenovanje Vlada osporila. 


Povratak

AKTUALNO