hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Butorac: Strateški partner nam ne mogu biti ni WAZ ni Styria

08.01.2007.

Tražimo strateškog partnera, ali želimo fer i otvorenu a ne zakulisnu igru, kaže direktor Novog lista
""
Nadzorni je odbor rijeèkog Novog lista prema oèekivanjama i formalno podržao opoziv dosadašnjeg direktora Zorana Borèiæa te na tu funkciju imenovao Franju Butorca, dosadašnjeg direktora Izdavaèke kuæe Adamiæ u vlasništvu Novog lista. Kao razlozi za smjenu navode se informacije da Borèiæ nije proveo restrukturiranje tvrtke, da je zatim sklopio ugovor s Metro Expressom koji je štetan za Novi list u segmentu distribucije informacija te da je Borèiæ neovlašteno u javnosti istupao i iznosio podatke o vlasnièkim odnosima u dionièkom društvu.
""
Strani kapital
Najave kadrovskih promjena u Novom listu aktualizirane su posljednjih nekoliko mjeseci kada su se pojavile i spekulacije u javnosti o tome da paket dionica Novog lista žele kupiti dva najjaèa izdavaèa i takmaca u Hrvatskoj – Styria i EPH – iza kojih je austrijski, odnosno njemaèki kapital. Poduprte su bile i najavom Zdenka Mancea, predsjednika NO-a Novog lista, koji je ujedno i najveæi dionièar s 25 posto plus jednom dionicom u Rijeèkom listu d.d., koji pak posjeduje 51 posto dionica u Novom listu, da Novi list doista traži strateškog partnera. U meðuvremenu je atmosfera u redakciji Novog lista meðu novinarima postajala sve naelektriziranija, a koncentracija i energija koju trebaju usmjeriti na posao odolijevala se na razmišljanja o egzistenciji lista. Pripajanje Novog lista, bilo Styriji bilo EPH-u, znaèilo bi stapanje s velikim sustavima, uniformiranost informacija zbog kojih bi prije svega bili zakinuti lokalni èitatelji, ali i vjerojatno smanjenje zaposlenih u Novom listu. Špekuliralo se i da æe smjenu Borèiæa pratiti i smjena urednika na èelu s aktualnim glavnim urednikom Goranom Kukiæem.
""
Franjo Butorac za Poslovni dnevnik juèer je kazao da sigurno u prvih mjesec dana promjena neæe biti. “Nikoga ne bih htio mijenjati. Moja poruka onima koji misle da ne mogu korektno raditi sa mnom jest da onda odstupe jer ja sigurno neæu odstupiti. No oni koji misle da mogu raditi korektno sa mnom oni ostaju”, naglašava Butorac koji prouèava dokumentaciju o poslovanju Novog lista, ali i kolektivni ugovor te statut društva, najavljujuæi i skorašnji sastanak s redakcijom. Što se tièe ulaska strateškog partnera u Novi list, Butorac kaže da prije svega to ovisi o vlasnicima koji se moraju odrediti i korektno reæi što žele.
""
Korektna igra
O spekulacijama vezanim uz Styriju i EPH Butorac istièe da su to prièe kojih je uvijek bilo i bit æe.“No ako se igra korektno, tada ni Styria ni EPH ne mogu razmišljati o kupnji dionica Novog lista zbog graniène koncentracije na tržištu. Mi tražimo strateškog partnera, ali ni Styria ni EPH ne mogu razmišljati o tome. Želimo fer i otvorenu igru na tržištu. U nikakve zakulisne igre ne želim ulaziti”, komentira Butorac. U vlasništvu Novog lista amerièki fond MDL posjeduje 30 posto dionica i upravo bi se taj paket dionica prodavao novom partneru kojeg traži Novi list. Neslužbeno doznajemo kako se o prodaji pregovara veæ s nekoliko inozmenih izdavaèkih kuæa te da su pregovori najdalje otišli s jednom švicarskom izdavaèkom kuæom koja pokazuje jaki interes. No ništa izvjesnije u pogledu promjene vlasništva ipak nije definirano.

Povratak

AKTUALNO